Virker massagebehandlinger?
Ja, selvfølgelig virker massage! Har man en gang fået massage ved man at det virker! Det er jo ikke det samme som, at det er blevet undersøgt om massage virker. Denne artikel er inspireret af en spændende norsk artikel udgivet af det norske massageforbund. Artiklen gennemgår to undersøgelser der havde til formål at afdække om massage har en målbar effekt og om hyppigheden af massage har en betydning.
Massage har en målbar effekt
Artiklen gennemgår forsøget, massage har flere målbare effekter.
Der var en klar reduktion i ADH niveauet (“antidiuretisk hormon”), et hormon der bl.a. hæmmer urinudskillelsen – som er forbundet med kroppens stress respons. Forskerne fandt også en let reduktion af cortisol niveauet. Der var ingen signifikant stigning i oxytocin (“kærlighedshormonet”) som traditionelt tilskrives klassisk massage. Derimod fandt de en mindre stigning i frie lymfocytter i blodet (dvs. immunforsvars celler), og dette var moderat højere efter behandling med klassisk massage. Alt dette understøtter traditionelle hypoteser om de positive effekter som klassisk massage kan have på kroppens immunforsvar.
Sammenfattende, så viser resultaterne af undersøgelsen, at en behandling med klassisk Massage kan give målbare biologiske effekter, selv om cortisolniveauet ikke blev signifikant reduceret, og de gentagne behandlinger kan muligvis have potentiale til at behandle betændelse og autoimmune tilstande som følge af forøgelsen af frie lymfocytter i blodet.
Hyppigheden af massagen har en effekt
I det andet forsøg man lavede, ville man teste om der var en øget effekt ved at modtage massage flere gange om uge. Det faldt også positivt ud.
Det man undersøgte var igen niveauet af oxytocin (“kærlighedshormonet”), ADH (“antidiuretisk hormon”), cortisol, lymfocytmarkører og mitogenstimuleret cytokinfunktion (de to sidstnævnte er immunsystemets komponenter).
Massagebehandling to gange om ugen viste en stigning i oxytocinniveauet og lavere cortisol- og ADH- niveauer (der angiver indflydelsen af HPA-aksen eller stress), men mindre effekt på lymfocyttene.
Studierne konkluderer, at der er akkumulerende biologiske ændringer ved massage og berøring, og at disse kan vare i flere dage. Behandlingsfrekvensen har stor indvirkning på disse ændringer, og kan aktivt bruges til at opnå den ønskede virkning. Resultaterne viste, at blodets indhold af oxytocin synes at øge med hyppige behandlinger. Når vi er opmærksomme på de positive virkninger af oxytocin, og ved, at hyppig massage behandlinger hjælper til at frigive oxytocin i blodet, kan vi bruge denne viden terapeutisk til behandlingsmæssige formål.
Hyppige behandlinger synes også at være bedst egnet til at reducere stressniveauet. Stress er vidt udbredt i dele af verden, og viser talrige ubehagelige fysiske symptomer såsom muskelsmerter, forhøjet blodtryk, fordøjelsesproblemer, søvnløshed med mere. Massageterapi kan hjælpe med at fremme det parasympatiske nervesystem, og dermed reducere stressniveauet og dermed opnå positiv effekt på symptomene ved stress.
Der synes ikke at være behov for hyppige behandlinger til at styrke immunforsvaret og lindre betændelse. En enkelt behandling kunne være tilstrækkelig til at øge koncentrationen af frie lymfocytter i blodet. Lymfocytter er den vigtigste faktor for immunsystemet og er særligt aktive i kronisk inflammation. En behandling med klassisk massage har således vist sig at øge koncentrationen af aktive eller “patrulerende” lymfocytter i blodet. Ugentlige behandlinger kan akkumulere og stabilisere denne stigning, der bidrager positivt i kroniske inflammatoriske sygdomme og autoimmune tilstande, hvor kronisk betændelse indgår.
Så som sagt, Massage virker
Find den norske artikel her.
Husk at ”Like” og dele for at inspirere andre eller måske gøre dine klienter opmærksomme på, hvad en massageterapeut kan gøre for andre.
Tilmeld dig Massørnyt og få løbende spændende artikler om inspirerende metoder og modtag udfordrende quizzer, samt historier fra ind og udland.
Følg skolens Facebook side og find mere inspiration.
Følg skolens Instagram og find mere inspiration.
Følg Dansk Massageforbund på LinkedIn og find mere inspiration.
Tilmeld dig DM i Massage her.
Prøv evt. en af skolens mange quizzer her.
Læs om skolens massageuddannelse her.
Læs om skolens sportsmassageuddannelse her.
Læs om skolens akupunkturuddannelse her.
Læs om skolens zoneterapiuddannelse her.