InspirationUddannelse

Massagens Historie og Filosofi

For oldtidens græske og romerske læger var massage et af de vigtigste midler til at helbrede sygdom og fjerne smerter. Tidligt i det 5. århundrede f.Kr. skrev Hippocrates “Medicinens fader”: “Lægen må have forstand på mange ting, men under alle omstændigheder på at massere, for ved massage kan han stramme et led, som er for løst og løsne et led, som er for stramt”. Det 11. århundredes arabiske filosof og læge Aricenna skrev, at formålet med massage var at sprede de affaldsstoffer, som ikke allerede ved fysisk aktivitet var blevet udskilt fra musklerne. 

I middelalderens Europa hørte man næsten intet til massage – historikere mener, at det var på grund af foragten for “kødets lyst”. Igen i det 16. århundrede vaktes interessen for massage, først og fremmest af den franske læge Ambroise Paré. 

I begyndelsen af det 19. århundrede udviklede svenskeren Per Henrik Ling sit eget system, hvor han forenede sin viden om gymnastik og fysiologi med kinesiske, egyptiske, græske og romerske teknikker. Den første læreanstalt med massage på undervisningsplan blev grundlagt i Stockholm i 1813. 

I Østen har man altid i langt højere grad end i Vesten værdsat anvendelsen af massage i helbredelsesøjemed. Man har gjort brug af massage siden tidernes morgen, og befolkningen har gennem århundreder forbundet det instinktive ønske om at “gnide ondet væk” med færdigheder, som efterhånden er blevet forædlet og udbygget gennem en lang tradition og teoretisk underbygget gennem “barfodslægernes” indsigt i orientalsk lægevidenskab.
På trods af, at massagens værdi længe har været anerkendt af idrætsfolk i den vestlige verden, har brugen af massage, set i historisk perspektiv, først i de senere år atter vundet indpas på andre områder. 

Kilde: Danmarks Idræts-Forbund

Nu om dage afvikles der Verdensmesterskaber i Massage hvor det er muligt at deltage og opleve massagemetoder fra hele verdenen. VM i Massage afholde 29-30. juni i København. Læs mere her. Der afholdes DM i Massage den 2-3. marts. Læs mere her.

Tilmeld dig Massørnyt og få løbende spændende artikler om inspirerende metoder og modtag udfordrende quizzer, samt historier fra ind og udland.

Følg skolens Facebook side og find mere inspiration.

Følg skolens Instagram og find mere inspiration.

Følg Dansk Massageforbund på LinkedIn og find mere inspiration.

Hjælp Tengbjerg Sundhedsuddannelser med at vokse. Gennem vores mange gratis Quizzer, Artikler og Podcasts forsøger vi at hjælpe alle behandlere med at blive dygtigere. Giv os meget gerne en god anmeldes på Trustpilot og Google. På forhånd tak. Tryk på logoerne for at komme i gang.

Kære læser, du er meget velkommen til at svare på, kommentere på eller supplere artiklen med oplysninger. Brug nedenstående kommentarfelt.

2 thoughts on “Massagens Historie og Filosofi

    • Jeppe Tengbjerg

      Tak for feedback. Vi forsøger at udvide kendskabet til diverse massagemetoder og historien bag.

      Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *