InspirationUddannelse

Massagens formål i forbindelse med Idræt

Massagen kan have flere formål, den kan virke afslappende eller stimulerende. Afslappende massage kan gives ved anspændthed eller nervøsitet. Det er her det psykiske velvære, der påvirkes af berøringen, og de psykisk spændte muskler, der får nedsat spændingen. Ved infiltrationer, myoser eller træningsømhed kan den afslappende massage ligeledes være gavnlig. 

Det kan også være i stimulerende øjemed, at man masserer. F.eks. kan massagen være vældig stimulerende efter opvarmningen, lige inden man skal i kamp eller konkurrence. 

Massagen kan endvidere anvendes som udspænding eller afspænding af muskler og sener efter træning og kamp. Ofte kan det være svært ved nedvarmning og stræk- keøvelser alene at afspænde en særlig hårdt og måske ensidigt belastet muskelgruppe. Her kan massage være meget nyttig for at forebygge ømme, spændte muskler og dermed mindske risikoen for egentlige muskelskader. 

Endelig kan massage anvendes i behandlingen af en række muskellidelser såvel akutte som kroniske. Overspænding og krampe i muskulaturen i forbindelse med hård belastning er et symptom på lidende muskler. 

Musklerne har fået de tidligere nævnte mikroskopiske læsioner, og deres energi- forsyning bliver dårligere og dårligere. Der er ikke sukkerstof nok i musklerne, der er ikke ilt og blod nok, og der er ophobning af affaldsstoffer, som f.eks. mælkesyre. Under disse omstændigheder udløses spænding i musklerne, der kan gå over i krampe. For at bryde denne tilstand må man først udspænde musklen, hvorved man får standset krampen, og siden afslappe den. Dette kan gøres delvis med massage. Via nerveimpulser fra huden 

og musklerne, afslappes muskulaturen. Herved kan blodet igen løbe igennem til muskelcellerne og tilføre energi i form af sukkerstoffer og ilt og samtidig være med til at fjerne de affaldsstoffer, der har opho- bet sig i musklen. 

Stramme og spændte muskler kan med- føre, at bevægeligheden i leddene indskrænkes, og sener og ledbånd kan blive ømme og overbelastede. 

En overspændt muskel og sene er mere udsat for at blive revet over ved en eventuel overbelastning end en muskel og sene med normal spænding. 

Massage og især manuel udspænding kan være effektiv i disse tilfælde. 

Kilde: Danmarks Idræts-Forbund

Tengbjerg Massørskole tilbyder flere massagekurser målrettet til idrætsudøvere, f.eks. er vores Sportsmassagekursus relevant. Se denne lille ekstra lektion i Idræts/sportsmassage.

Tilmeld dig Massørnyt og få løbende spændende artikler om inspirerende metoder og modtag udfordrende quizzer, samt historier fra ind og udland.

Følg skolens Facebook side og find mere inspiration.

Følg skolens Instagram og find mere inspiration.

Følg Tengbjerg Sundhedsuddannelser på LinkedIn og find mere inspiration.

Hjælp Tengbjerg Sundhedsuddannelser med at vokse. Gennem vores mange gratis Quizzer, Artikler og Podcasts forsøger vi at hjælpe alle behandlere med at blive dygtigere. Giv os meget gerne en god anmeldes på Trustpilot og Google. På forhånd tak. Tryk på logoerne for at komme i gang.

Kære læser, du er meget velkommen til at svare på, kommentere på eller supplere artiklen med oplysninger. Brug nedenstående kommentarfelt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *