InspirationUddannelse

Hvorfor Massage ved træningsømhed?

Når man har belastet sine muskler, som f.eks. ved idræt eller fysisk arbejde, bliver de ømme bagefter. Det er et naturligt fænomen, som vi alle kender.

Jo mere man er vant til at bruge sine muskler, des mindre øm bliver man.

Ømheden begynder som regel 8-10 timer efter belastningen, og den tiltager de næste 1 til 2 døgn. Det kan vare op til 7 døgn, før den er helt forsvundet.

Det er endnu ikke endeligt opklaret, hvorfor man bliver øm, men man har visse ideer. Når man har belastet musklerne, sker der, selvfølgelig afhængig af belastningens størrelse, nogle forandringer i muskelfibrene, der kun kan ses i mikroskop.

Der ses små overrivninger inde i cellerne, og selve cellen svulmer op. Omkring cellerne opstår det, vi kalder inflammation, der er en slags betændelse uden bakterier. I princippet er det den samme reaktion, vi kender fra en betændt achillessene eller lignende.

Inflammationen viser sig ved en øget mængde hvide blodlegemer, en øget blodgennemstrømning og øget væskeudtrædning i vævet (ødem). I forbindelse med dette startes nogle kemiske processer, og resultatet bliver spændte, ømme og let hævede muskler. Huden over musklerne kan blive lidt varm eller rød.

Processen er sat i gang for at reparere de skader, der er sket i musklen, og smerter er måske kroppens måde at fortælle os, at der er sket en overbelastning, og at vi skal passe på ikke at gøre den værre.
Imidlertid vil man som oftest gerne fortsætte arbejdet/træningen på trods af ømheden, og hvis der ikke er egentlige smerter, kan man også det.
Som tidligere nævnt er det bevist, at ømheden kan mindskes eller delvis undgås ved at give massage, idet blodcirkulationen
er bedre i en afslappet end i en spændt muskel. Her kan massage ofte hjælpe!

Kilde: Danmarks Idræts-Forbund

Bliv Massør eller SportsMassør på Tengbjerg Massørskole. Find inspiration til nye massagegreb ved at se denne video af den prisvindende norske Massør.

Tilmeld dig Massørnyt og få løbende spændende artikler om inspirerende metoder og modtag udfordrende quizzer, samt historier fra ind og udland.

Følg skolens Facebook side og find mere inspiration.

Følg skolens Instagram og find mere inspiration.

Følg Tengbjerg Sundhedsuddannelser på LinkedIn og find mere inspiration.

Hjælp Tengbjerg Sundhedsuddannelser med at vokse. Gennem vores mange gratis Quizzer, Artikler og Podcasts forsøger vi at hjælpe alle behandlere med at blive dygtigere. Giv os meget gerne en god anmeldes på Trustpilot og Google. På forhånd tak. Tryk på logoerne for at komme i gang.

Kære læser, du er meget velkommen til at svare på, kommentere på eller supplere artiklen med oplysninger. Brug nedenstående kommentarfelt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *