Massage og lyskeskader - Tengbjerg Massørskole
Inspiration

Massage og lyskeskader

Hvad er lyskeskade eller lyskenskade?

Lyskeskader er en tilstand med generende lyskesmerter, oftest hos fodboldspillere. Der er tale om en skade på muskulaturen og/eller i bindevævet, der fæstner på bækkenknoglen i lysken.

Hvor hyppig er lyskeskade?

Tilstanden er meget almindelig blandt fodboldspillere uanset spillerniveau. Den er heller ikke sjælden i andre idrætsgrene som langdistanceløb, ishockey, rugby og amerikansk fodbold. Tilstanden er mere udbredt hos mænd end hos kvinder.

Hvorfor får man lyskeskade?

Lyskeskade skyldes kroniske, gentagne småskader eller stræk og belastning af muskulatur og senehæftninger i lysken. Skaden opstår typisk snigende uden pludselige eller dramatiske smerter. Smerterne udvikler sig typisk over nogen tid. Overbelastningen synes at opstå i forbindelse med pludselige vrid, hurtige spurter og vendinger i høj fart.

Den oprindelige skade synes at være en akut rift i bagvæggen i lyskekanalen. Andre tilstande, som giver lignende symptomer, kan være irritation i senetilhæftningen mod skambenet og overrevne muskelfibre i muskulaturen på indersiden af låret.

Hvad er symptomerne på lyskeskade?

Symptomerne er lyskesmerter. Smerterne opstår under idrætsaktiviteter med høj intensitet, især i forbindelse med hurtige vrid og vendinger – f.eks. ved driblinger og finter. Smerterne forværres betydeligt ved hurtige spurter og kraftige spark til bold. Smerten stråler typisk ud til indersiden af låret, eventuelt også testiklerne. Men det er ofte vanskeligt for udøveren at fortælle nøjagtigt, hvorfra smerterne stammer.

Efter sportsaktiviteter vil man føle sig stiv og øm i lysken. Dagen efter sportsaktivitet kan vedkommende have besvær med at stå ud af sengen eller stige ud af en bil.

Enhver aktivitet, som øger trykket i bughulen som hosten, nysen eller idrætsaktivitet, udløser lyskesmerte. Nogle kan opleve ubehag, når de presser i maven under toiletbesøg.

I den tidlige fase vil man kunne fortsætte med at udøve sin idræt. Men problemet bliver typisk værre og værre. Til sidst vil det være umuligt at træne og deltage i konkurrencer.

Hvilke symptomer skal du være særlig opmærksom på?

Lyskesmerter kan være langvarige og generende og bør generelt give anledning til at overveje en nærmere undersøgelse. Hvis man er fodboldspiller og over tid har mærket tiltagende lyskesmerter, bør man ikke vente med at søge læge. Jo længere man venter, og jo længere man trodser smerterne, desto længere tid vil det tage, før man bliver rask.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen kan være vanskelig at stille, men i typiske tilfælde hos topidrætsudøvere kan diagnosen være let at stille. Sygehistorien giver mistanke om diagnosen. Ved lægeundersøgelsen vil lægen kunne udelukke, at det er lyskebrok. Typisk provokeres smerterne frem ved hosten og nysen, samt ved at sidde op og ved at klemme benene sammen (adduktion).

Hvad er behandlingen?

Det vigtigste tiltag i starten er hvile, eventuelt at køle med ispakker 3-4 gange dagligt i ca. 20-30 minutter. Herefter kan der behandles med især massage af indvendige lår og forlår, men også akupunktur og zoneterapi kan bruges. Betændelsesdæmpende medicin vil også kunne dæmpe generne. Dog vil udøveren efter sådan en hvileperiode oftest opleve tilbagefald af symptomerne, når idrætsaktiviteten genoptages.

Behandling med øvelser

Da der er stor risiko for tilbagefald er det utrolig vigtigt at supplere behandlingen med stabiliserende og styrkende øvelser i bækkenregionen og af indadføringsmusklerne. Det kunne f.eks. være nogle af disse øvelser med elastik og planke.

Inspirationen/kilden til artiklen er Jes Bruun Lauritzen. Læs hele artiklen her.

Kunne du tænke dig at læse skadesterapi. så læs mere her.

Eller måske vil du gerne være sportsmassør? så læs mere her.

Husk at ”Like” og dele for at inspirere andre eller måske gøre dine klienter opmærksomme på, hvad en massageterapeut er.

Tilmeld dig Massørnyt og få løbende spændende artikler om inspirerende metoder og modtag udfordrende quizzer, samt historier fra ind og udland.

Følg skolens Facebook side og find mere inspiration.

Følg skolens Instagram og find mere inspiration.

Følg Dansk Massageforbund på LinkedIn og find mere inspiration.

Tilmeld dig DM i Massage her.

Prøv evt. en af skolens mange quizzer her.

Uddannelser på Fyn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du set vores anmeldelser?

Michael PedersenMichael Pedersen
21:24 05 Mar 24
Kæmpe stor ros for at afholde dm i massage 2024.Varm atmosfære, god energi og super godt tilrettelagt.En skole der brænder for at give eleverne, den bedst mulige uddannelse.Kan kun på det varmeste anbefale skolen.
Carsten AnderslundCarsten Anderslund
20:12 05 Mar 24
Carl NewburyCarl Newbury
11:28 29 Feb 24
Jeg har deltaget i Jeppes arrangementer i København siden 2017. VM i Massage er højdepunktet i mit års netværk med massageterapeuter fra hele verden. Godt gået Jeppe
csacco4csacco4
08:12 10 Feb 24
Indholdet var meget godt, og det samme var læreren. Kurserne er godt udført, meget godt forklaret med en god support. Jeg kan bare varmt anbefale til alle, der ønsker at udvide deres viden.
Maria FilatovaMaria Filatova
14:28 09 Feb 24
Et godt stykke arbejde er gjort for at promovere og udvikle massagekunst rundt om i verden! tak skal du have
Constantin RomanConstantin Roman
02:30 07 Jan 24
Jeg mødte Jeppe Tengbjerg for første gang ved det første World Massage Championship i 2017. Siden da har vi krydset veje mange gange, i forskellige samarbejder relateret til massageverdenen: internationale konkurrencer, danske konkurrencer, kurser, workshops, seminarer, masterclasses mv. . Her var Jeppe skaberen, arrangøren eller i det mindste var han en væsentlig faktor i dannelsen af disse værdifulde platforme for uddannelse, inspiration og promovering, for alle dem, der er involveret i massageverdenen, både som massageudbydere og som massageforbrugere.Jeppe har ydet et kæmpe bidrag til at fremme massageværdier i Danmark og verden. Der kunne siges meget om dette bidrag og om hans egenskaber som professionel og som person. Måske allervigtigst er, at Jeppe Tengbjerg er en inspiration og et forbillede. Han samler flittigt viden og erfaringer, hvorfra han skaber en kilde til ny viden og erfaring til andre og giver den videre.I dag er der allerede mange mennesker i verden, som har nydt godt af det kolossale arbejde, Jeppe konstant udfører. Jeppe er for mig et eksempel på flid, vedholdenhed og engagement.Jeg synes, at Jeppe Tengbjerg er et navn, der allerede er trådt ind i massagens historie.Vil du vide mere om Jeppes arbejde, så følg ham tæt på alle digitale kanaler, hvor han har publiceret talrige artikler og relevante materialer.Hvis du er en massageterapeut interesseret i at blive endnu bedre, så deltag i konkurrencer eller uddannelser promoveret af Jeppe Tengbjerg.Drømmer du om at blive massør, så kontakt Jeppe Tengbjerg.
Rasmus BirkvigRasmus Birkvig
15:06 03 Nov 23
Super godt forløb hos Jeppe & Co. Kan kun varmt anbefale Tengbjerg Massørskolemvh Rasmus
Camilla RingCamilla Ring
11:57 03 Nov 23
Har taget flere både uddannelser og kurser hos Jeppe og har kun godt at sige om det. Jeg har været rigtig tilfreds og bruger hver dag, al min tillærte viden i min klinik ✨
Anne BreinbergAnne Breinberg
10:06 22 Sep 23
God skole med et bredt spektrum af sundhedsuddannelser - både enkeltstående og overbyggende.Jeg har tidligere taget massøruddannelsen og hvad dertil hører og er pt. i gang med zoneterapiuddannelsen.
js_loader

Tengbjerg Massørskole

Uddannelser til Massør, Zoneterapeut og Akupunktør  

Genveje

Kontakt

Certifikater