Massage og lyskeskader
Hvad er lyskeskade eller lyskenskade?
Lyskeskader er en tilstand med generende lyskesmerter, oftest hos fodboldspillere. Der er tale om en skade på muskulaturen og/eller i bindevævet, der fæstner på bækkenknoglen i lysken.
Hvor hyppig er lyskeskade?
Tilstanden er meget almindelig blandt fodboldspillere uanset spillerniveau. Den er heller ikke sjælden i andre idrætsgrene som langdistanceløb, ishockey, rugby og amerikansk fodbold. Tilstanden er mere udbredt hos mænd end hos kvinder.
Hvorfor får man lyskeskade?
Lyskeskade skyldes kroniske, gentagne småskader eller stræk og belastning af muskulatur og senehæftninger i lysken. Skaden opstår typisk snigende uden pludselige eller dramatiske smerter. Smerterne udvikler sig typisk over nogen tid. Overbelastningen synes at opstå i forbindelse med pludselige vrid, hurtige spurter og vendinger i høj fart.
Den oprindelige skade synes at være en akut rift i bagvæggen i lyskekanalen. Andre tilstande, som giver lignende symptomer, kan være irritation i senetilhæftningen mod skambenet og overrevne muskelfibre i muskulaturen på indersiden af låret.
Hvad er symptomerne på lyskeskade?
Symptomerne er lyskesmerter. Smerterne opstår under idrætsaktiviteter med høj intensitet, især i forbindelse med hurtige vrid og vendinger – f.eks. ved driblinger og finter. Smerterne forværres betydeligt ved hurtige spurter og kraftige spark til bold. Smerten stråler typisk ud til indersiden af låret, eventuelt også testiklerne. Men det er ofte vanskeligt for udøveren at fortælle nøjagtigt, hvorfra smerterne stammer.
Efter sportsaktiviteter vil man føle sig stiv og øm i lysken. Dagen efter sportsaktivitet kan vedkommende have besvær med at stå ud af sengen eller stige ud af en bil.
Enhver aktivitet, som øger trykket i bughulen som hosten, nysen eller idrætsaktivitet, udløser lyskesmerte. Nogle kan opleve ubehag, når de presser i maven under toiletbesøg.
I den tidlige fase vil man kunne fortsætte med at udøve sin idræt. Men problemet bliver typisk værre og værre. Til sidst vil det være umuligt at træne og deltage i konkurrencer.
Hvilke symptomer skal du være særlig opmærksom på?
Lyskesmerter kan være langvarige og generende og bør generelt give anledning til at overveje en nærmere undersøgelse. Hvis man er fodboldspiller og over tid har mærket tiltagende lyskesmerter, bør man ikke vente med at søge læge. Jo længere man venter, og jo længere man trodser smerterne, desto længere tid vil det tage, før man bliver rask.
Hvordan stilles diagnosen?
Diagnosen kan være vanskelig at stille, men i typiske tilfælde hos topidrætsudøvere kan diagnosen være let at stille. Sygehistorien giver mistanke om diagnosen. Ved lægeundersøgelsen vil lægen kunne udelukke, at det er lyskebrok. Typisk provokeres smerterne frem ved hosten og nysen, samt ved at sidde op og ved at klemme benene sammen (adduktion).
Hvad er behandlingen?
Det vigtigste tiltag i starten er hvile, eventuelt at køle med ispakker 3-4 gange dagligt i ca. 20-30 minutter. Herefter kan der behandles med især massage af indvendige lår og forlår, men også akupunktur og zoneterapi kan bruges. Betændelsesdæmpende medicin vil også kunne dæmpe generne. Dog vil udøveren efter sådan en hvileperiode oftest opleve tilbagefald af symptomerne, når idrætsaktiviteten genoptages.
Behandling med øvelser
Da der er stor risiko for tilbagefald er det utrolig vigtigt at supplere behandlingen med stabiliserende og styrkende øvelser i bækkenregionen og af indadføringsmusklerne. Det kunne f.eks. være nogle af disse øvelser med elastik og planke.
Inspirationen/kilden til artiklen er Jes Bruun Lauritzen. Læs hele artiklen her.
Kunne du tænke dig at læse skadesterapi. så læs mere her.
Eller måske vil du gerne være sportsmassør? så læs mere her.
Husk at ”Like” og dele for at inspirere andre eller måske gøre dine klienter opmærksomme på, hvad en massageterapeut er.
Tilmeld dig Massørnyt og få løbende spændende artikler om inspirerende metoder og modtag udfordrende quizzer, samt historier fra ind og udland.
Følg skolens Facebook side og find mere inspiration.
Følg skolens Instagram og find mere inspiration.
Følg Dansk Massageforbund på LinkedIn og find mere inspiration.
Tilmeld dig DM i Massage her.
Prøv evt. en af skolens mange quizzer her.