Inspiration

Massage og Demens

Jonas Beknes der i 2018 kom i Dansk Massageforbunds Hall of Fame skrev denne interessante artikel om massage og demens i 2018. Jonas er udtaget til både DM og VM som dommer i 2019.

Jonas fortæller:

Vi har god erfaring i at massere ældre med demens. Typisk er det de pårørende der tager kontakten til os. Oftest er der en pårørende tilstede de første par gange, det afhænger af den ældre som modtager massagen og de pårørende.

Det har altid været en gensidig positiv oplevelse, langt de fleste vi har masseret, med demens, har siddet i en kørestol, på en alm. stol eller vores massage stol. Det er meget få som har ønsket at ligge på massagebriksen.

Det vi lægger vægt på i massage til ældre med demens er den menneskelige kontakt, da det er den menneskelige kontakt der er med til at dæmpe usikkerheden, følelsen af isolation og lignende.

Jeg faldt over denne artikel fra Massage Today

Håndmassage

Det at holde i hånd er en så grundlæggende kontakt og derfor næsten altid muligt på de fleste med demens. Ud over den almindelige massage effekt, giver det også fornemmelsen af nærvær og intimitet samt en ro som ellers kan være svært at opleve.

Langsom ryg massage

Der anbefales en langsom ryg massage med effleurage, dvs. flytter håndfladen i lange, rytmiske, faste strøg. Dette skal gøres i  8tal på begge sider af ryggen. Massage stimulerer produktionen af endorfiner, som er kemiske forbindelser produceret af kroppen, det undertrykker smerte og hæver humøret. Massage har også en generel effekt på det autonome nervesystem, hvilket giver et afslapningsrespons.

Langsom ryg massage har følgende effekter:

  1. Hjælper folk til bedre søvn.
  2. Reducer angst.
  3. Formindsker fysiske udtryk for agitation såsom pacing, vandring og avasion mod pleje.
  4. Lette smerter.
  5. Reducer blodtryk og hjertefrekvens, hvilket indikerer en fysiologisk afslapningsrespons.

Fodmassage

Fodmassage betragtes som en massage der ikke “overskrider grænser”, og svage ældre voksne kan let acceptere at deres fødder gnides. Beviser indikerer, at fodmassage kan:

  1. Fremme dyb afslapning.
  2. Lindrer angst.
  3. Lette smerter og fysisk ubehag.
  4. Fremmer søvn.
  5. Fremme støtte og komfort.

Kyndig, medfølende menneskelig berøring hjælper med at lette fysisk, følelsesmæssig og psykosocial nød, som fører til de adfærdsmæssige symptomer på demens. Når massagen anvendes proaktivt, oplever ældre mennesker en større tilfredshed i deres pleje. En håndmassage, rygmassage eller fodmassage kan fremkalde positive, livbevidste følelser og reaktioner. For en person med Alzheimer er berøring et sprog i det menneskelige hjerte og en erindring af et sted i verden.

 

Jonas Beknes blev optaget i Hall of Fame 2018, for sit store engagement med at fremme massagefaget gennem nytænkning og udvikling af nye måder at ”Brande” massagefaget på, både i udlandet og i Danmark. Jonas har været et stort aktiv for IMA’s og Dansk Massageforbunds udvikling af læring gennem turneringer.

 

Beknes massage:

Website

Facebook

 

Husk at ”Like” og dele for at inspirere andre eller måske gøre dine klienter opmærksomme på, hvad en massageterapeut kan gøre for andre.

Tilmeld dig Massørnyt og få løbende spændende artikler om inspirerende metoder og modtag udfordrende quizzer, samt historier fra ind og udland.

Følg skolens Facebook side og find mere inspiration.

Følg skolens Instagram og find mere inspiration.

Følg Dansk Massageforbund på LinkedIn og find mere inspiration.

Tilmeld dig DM i Massage her.

Prøv evt. en af skolens mange quizzer her.

Uddannelser på Fyn 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.