Hvorfor vide så meget om knogler ? - Tengbjerg Massørskole
InspirationUddannelse

Hvorfor vide så meget om knogler ?

Hvorfor skal behandlere vide så meget om knogler, skelettet og kroppens anatomi?

Dette spørgsmål bliver ofte stillet i forbindelse med vores uddannelser.

For en behandler er skelettet interessant ud fra flere betragtninger og det være sig uanset om man vil uddanne sig til Massør, Zoneterapeut eller f.eks. akupunktør.

Skelettet giver mange vigtige referencepunkter, som gør det lettere at orientere sig og dels at f.eks. finde musklernes udspring og tilhæftningssteder. Udfra denne vinkel bliver kendskabet særligt vigtigt for en Massør!

For en akupunktør er det måske endnu vigtigere, da de skal finde meget præcise punkter på kroppen, som f.eks. sidder lige imellem 2 ribben eller på kanten af knogle eller mellem 2 led. Uden en grundig gennemgang af dette kan der opstå unødvendige skader på klienten.

For zoneterapeuten er det vigtigt at kunne finde rundt på foden. At kunne skelne mellem mellemfodsknoglerne, fodrodsknoglerne, tæernes knogler og led, samt anklens malleoler i forhold til at kunne finde de rigtige zoner.

I denne artikel vil jeg gennemgå knogler lidt mere fysiologisk.

Det menneskelige skelet består af i alt 206 knogler som er forbundet ved ægte eller uægte led. De er bygget aksialt op omkring rygsøjlen. Kraniet består af 29 knogler, truncus (dvs ”kroppen”) består af 53 knogler og arme og ben i alt 124 knogler.

Alle disse knogler bliver inddelt i det man kalder rørknogler som findes i f.eks. arme og ben, som eksempel på flade knogler kan nævnes bækkenet eller kraniet og den sidste del kalder man uregelmæssige knogler og her kan man nævne ryghvirvlerne og kæben.

Knoglerne har mange funktioner, men skal blandt andet bruges til at beskytte de vitale indre organer som lunger og hjerte mfl.

Knoglernes komposition

Knoglerne dannes af en organisk og en mineralsk del hvoraf den mineralske del udgør ca.70% og den organiske del udgør ca.30% af knoglens vægt. Jo ældre en levende knogle er, desto mere udgør den mineralske del. Mineralerne giver knoglerne deres stabilitet, hvorimod den organiske del gør knoglerne mere modstandsdygtige.

Knoglernes opbygning

Knoglernes kropsdel (lat. corpus) afgrænses af led. På de lange ekstremitets knogler kalder man midtstykket for diafysen. Enderne kaldes for epifysen (og det er særligt her hvor knoglen bliver længere mens man vokser), mens overgangen mellem epifysen og diafysen kaldes for metafysen. De større fremspring omkring ledfladerne kaldes for apofyse og er de steder hvor kroppens sener og led fæster.

Bensubstansen kan opdeles i både kompakt og spongiøs (svampeagtig) substans, hvor den kompakte bensubstans (lat. corticalis eller substantia compacta) udgør skelet overfladen og den spongiøse bensubstans (lat. substantia spongiosa) hovedsageligt befinder sig i rørknogleres ender og i knoglernes væg. Det vil sige, at det kommer til syne som en svampeagtig struktur, når man skærer knoglen over.

Flade knogler

Flade knogler findes som stabile udspringsområder for kroppens muskler eksempelvis i bækkenringen og på skulderbladet samt kraniet, her desuden til beskyttelse af hjernen.  Knoglerne består af to lag compacta, som enten kan være adskilt af lidt spongiosa eller være sammensmeltet til en tynd plade. De forbener ligesom de uregelmæssige knogler.

Rørknogler

En rørknogle er en type knogle formet som et hult, lukket rør. Jeg har allerede nævnt arme og benknoglerne, men det drejer sig også om f.eks. mellemhånds- og mellemfodsknoglerne og tæerne og fingrene.

Knoglernes form gør dem egnede til at danne lemmerne, og røropbygningen forener stor brudstyrke med relativ begrænset vægt.

Knoglens bløddele består af Benhinden (periost), ledbrusken og benmarven.

Er du behandler så test dig selv af med disse quizzer: Kroppens knogler og Kroppens knogler (svær udgave)

Tengbjerg Sundhedsuddannelser tilbyder anatomi og fysiologi undervisning som blandt andet Elearning. Læs om vores Sundhedsfaglige grunduddannelse her.

Der er hentet stor inspiration fra Wikipedia.

Tilmeld dig Massørnyt og få løbende spændende artikler om inspirerende metoder og modtag udfordrende quizzer, samt historier fra ind og udland.

Følg skolens Facebook side og find mere inspiration.

Følg skolens Instagram og find mere inspiration.

Følg Dansk Massageforbund på LinkedIn og find mere inspiration.

Kort video af nogle af diverse knogler
Tilmeld dig MassørNyt og bliv klogere…
Følg skolen på Instagram

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du set vores anmeldelser?

Michael PedersenMichael Pedersen
21:24 05 Mar 24
Kæmpe stor ros for at afholde dm i massage 2024.Varm atmosfære, god energi og super godt tilrettelagt.En skole der brænder for at give eleverne, den bedst mulige uddannelse.Kan kun på det varmeste anbefale skolen.
Carsten AnderslundCarsten Anderslund
20:12 05 Mar 24
Carl NewburyCarl Newbury
11:28 29 Feb 24
Jeg har deltaget i Jeppes arrangementer i København siden 2017. VM i Massage er højdepunktet i mit års netværk med massageterapeuter fra hele verden. Godt gået Jeppe
csacco4csacco4
08:12 10 Feb 24
Indholdet var meget godt, og det samme var læreren. Kurserne er godt udført, meget godt forklaret med en god support. Jeg kan bare varmt anbefale til alle, der ønsker at udvide deres viden.
Maria FilatovaMaria Filatova
14:28 09 Feb 24
Et godt stykke arbejde er gjort for at promovere og udvikle massagekunst rundt om i verden! tak skal du have
Constantin RomanConstantin Roman
02:30 07 Jan 24
Jeg mødte Jeppe Tengbjerg for første gang ved det første World Massage Championship i 2017. Siden da har vi krydset veje mange gange, i forskellige samarbejder relateret til massageverdenen: internationale konkurrencer, danske konkurrencer, kurser, workshops, seminarer, masterclasses mv. . Her var Jeppe skaberen, arrangøren eller i det mindste var han en væsentlig faktor i dannelsen af disse værdifulde platforme for uddannelse, inspiration og promovering, for alle dem, der er involveret i massageverdenen, både som massageudbydere og som massageforbrugere.Jeppe har ydet et kæmpe bidrag til at fremme massageværdier i Danmark og verden. Der kunne siges meget om dette bidrag og om hans egenskaber som professionel og som person. Måske allervigtigst er, at Jeppe Tengbjerg er en inspiration og et forbillede. Han samler flittigt viden og erfaringer, hvorfra han skaber en kilde til ny viden og erfaring til andre og giver den videre.I dag er der allerede mange mennesker i verden, som har nydt godt af det kolossale arbejde, Jeppe konstant udfører. Jeppe er for mig et eksempel på flid, vedholdenhed og engagement.Jeg synes, at Jeppe Tengbjerg er et navn, der allerede er trådt ind i massagens historie.Vil du vide mere om Jeppes arbejde, så følg ham tæt på alle digitale kanaler, hvor han har publiceret talrige artikler og relevante materialer.Hvis du er en massageterapeut interesseret i at blive endnu bedre, så deltag i konkurrencer eller uddannelser promoveret af Jeppe Tengbjerg.Drømmer du om at blive massør, så kontakt Jeppe Tengbjerg.
Rasmus BirkvigRasmus Birkvig
15:06 03 Nov 23
Super godt forløb hos Jeppe & Co. Kan kun varmt anbefale Tengbjerg Massørskolemvh Rasmus
Camilla RingCamilla Ring
11:57 03 Nov 23
Har taget flere både uddannelser og kurser hos Jeppe og har kun godt at sige om det. Jeg har været rigtig tilfreds og bruger hver dag, al min tillærte viden i min klinik ✨
Anne BreinbergAnne Breinberg
10:06 22 Sep 23
God skole med et bredt spektrum af sundhedsuddannelser - både enkeltstående og overbyggende.Jeg har tidligere taget massøruddannelsen og hvad dertil hører og er pt. i gang med zoneterapiuddannelsen.
js_loader

Tengbjerg Massørskole

Uddannelser til Massør, Zoneterapeut og Akupunktør  

Genveje

Kontakt

Certifikater