Hvordan skelner man ømme muskler fra skader? - Tengbjerg Massørskole
InspirationUddannelse

Hvordan skelner man ømme muskler fra skader?

For at svare på hvordan man skelner mellem ømme muskler fra skader, bliver man nød til at kigge på hvorfor muskler bliver ømme i det hele taget.

Reparationsproces

Enhver form for mere omfattende fysisk træning fører til, at nogle af muskelfibrene i muskulaturen nedbrydes. Dette er en del af træningsprocessen og nødvendigt for, at man skal kunne komme i bedre form. Musklerne vil gennemgå en reparationsproces efter en træningsøgning, så man på ny kan blive klar til nye aktiviteter. Efter en sådan reparation vil musklerne være lidt stærkere og lidt mere udholdende, end de var før træningen.

Ophobning af affaldsprodukter i musklerne

Når man træner, vil man ofte overstige, hvad man kalder den aerobe tærskel. Dette niveau siger noget om kroppens evne til at udskille affaldsstoffer fra nedbrydningsprocesser og forbrænding. Kommer man over denne tærskel, træner man såkaldt anaerobt. Man får da en ophobning af affaldsprodukter, fordi træningen har en sådan intensitet, at kroppen ikke formår at skille sig af med unødvendige stofskifteprodukter hurtigt nok.

Denne træningsform fører til, at musklerne stivner, og man får ikke det samme præstationsniveau som tidligere. Et typisk eksempel på dette er sprintere, som “stivner” på opløbssiden lige før målstregen. Musklerne syrer til, fordi der ophobes mælkesyre. En sådan ophobning af affaldsprodukter i muskulaturen vil føre til, at man føler sig øm og stiv dagen efter træning.

Altså skyldes ømme muskler både en reparationsproces og en øget mængde affaldsprodukter i musklerne. Ømheden er helt normal. Den varer for det meste kun en dag eller to, men kan i nogle tilfælde vare op til en uge.

Hvad kan Massørens klient gøre for at undgå ømme muskler?

Efter nogen tid med træning vil musklernes evne til at reparere sig selv forøges, og ømheden efter træning bliver mindre i omfang og varighed. Når man starter med at træne, vil man som regel ikke kunne undgå denne “stivhed” i den første tid. Men efter nogen tid, hvor man kommer i bedre form og musklerne bliver vant til træning, vil stivheden aftage mere og mere. Massage er derfor særlig vigtig startfasen af en optræning.

Der findes mange “eksperter” på dette område. Mange flere har egne teorier om, hvordan man kan undgå en sådan øm periode.

Udstrækning

De fleste siger, at udstrækning af musklerne efter træning forhindrer, at man bliver stiv. Dette er sandsynligvis ikke helt korrekt. Det er derimod vigtigt at strække ud for at opretholde bevægelighed i musklerne, hvilket kan forebygge skader senere.

Periode med rolige aktiviteter

Efter hård træning kan det være en god ide at have en periode med rolige aktiviteter, så kroppen kan fjerne en del af affaldsprodukterne. Aktive idrætsudøvere bruger ofte massage og varmebehandling.

For aktive motionister er en periode med stive og ømme muskler ofte kun en bekræftelse på, at man har trænet godt. De fleste synes, at dette hører med til træningen.

Hvordan skelner man ømme muskler fra skader i musklerne?

Ømme muskler efter træning er som nævnt ovenfor en normal reaktion, som er helt ufarlig. Ømheden forsvinder af sig selv efter nogle dage, og man bliver helt frisk igen.

Hvis man får skader i musklerne, vil disse ofte give stærke smerter samtidigt med, at bevægeligheden vil være betydeligt reduceret. Dette er en situation, som er direkte pinefuld og ikke kun øm og smertende. Smerterne vil ofte først blive mindre efter nogle dage. Ved mange typer af muskelskader vil man også få hævelse nær skaden, hvilket aldrig forekommer ved almindelige “træningssmerter”. Efter nogen tid med træning vil man let kunne mærke forskel på skades- og træningssmerter.

Inspirationen og kilder: Martin Lind og Sundhed.dk

Lær Fysiurgisk massage eller Sportsmassage på Tengbjerg Massørskole www.tengbjerg.dk

Tilmeld dig Massørnyt og få løbende spændende artikler om inspirerende metoder og modtag udfordrende quizzer, samt historier fra ind og udland.

Følg skolens Facebook side og find mere inspiration.

Følg skolens Instagram og find mere inspiration.

Luisa Vargas vandt Sølv i Sportsmassagekategorien 2022 ved VM i Massage i København
Tilmeld dig MassørNyt her og undgå at gå glip af noget!
Følg skolen på Instagram her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du set vores anmeldelser?

Jeg har deltaget i IMA World massage Champs siden 2017, det er et must i juni-kalenderen hvert år. Besøg eller konkurrere!! København er også en fantastisk storbyferie.
Tereze BelkovaTereze Belkova
19:06 24 Apr 24
En fremragende skole, hvor du ikke kun kan lære forskellige massageteknikker, men også forbedre dine færdigheder. Et sted, der samler massageprofessionelle fra hele verden ved at arrangere VM i massage i Danmark.
Michael PedersenMichael Pedersen
21:24 05 Mar 24
Kæmpe stor ros for at afholde dm i massage 2024.Varm atmosfære, god energi og super godt tilrettelagt.En skole der brænder for at give eleverne, den bedst mulige uddannelse.Kan kun på det varmeste anbefale skolen.
Carsten AnderslundCarsten Anderslund
20:12 05 Mar 24
Carl NewburyCarl Newbury
11:28 29 Feb 24
Jeg har deltaget i Jeppes arrangementer i København siden 2017. VM i Massage er højdepunktet i mit års netværk med massageterapeuter fra hele verden. Godt gået Jeppe
csacco4csacco4
08:12 10 Feb 24
Indholdet var meget godt, og det samme var læreren. Kurserne er godt udført, meget godt forklaret med en god support. Jeg kan bare varmt anbefale til alle, der ønsker at udvide deres viden.
Maria FilatovaMaria Filatova
14:28 09 Feb 24
Et godt stykke arbejde er gjort for at promovere og udvikle massagekunst rundt om i verden! tak skal du have
Constantin RomanConstantin Roman
02:30 07 Jan 24
Jeg mødte Jeppe Tengbjerg for første gang ved det første World Massage Championship i 2017. Siden da har vi krydset veje mange gange, i forskellige samarbejder relateret til massageverdenen: internationale konkurrencer, danske konkurrencer, kurser, workshops, seminarer, masterclasses mv. . Her var Jeppe skaberen, arrangøren eller i det mindste var han en væsentlig faktor i dannelsen af disse værdifulde platforme for uddannelse, inspiration og promovering, for alle dem, der er involveret i massageverdenen, både som massageudbydere og som massageforbrugere.Jeppe har ydet et kæmpe bidrag til at fremme massageværdier i Danmark og verden. Der kunne siges meget om dette bidrag og om hans egenskaber som professionel og som person. Måske allervigtigst er, at Jeppe Tengbjerg er en inspiration og et forbillede. Han samler flittigt viden og erfaringer, hvorfra han skaber en kilde til ny viden og erfaring til andre og giver den videre.I dag er der allerede mange mennesker i verden, som har nydt godt af det kolossale arbejde, Jeppe konstant udfører. Jeppe er for mig et eksempel på flid, vedholdenhed og engagement.Jeg synes, at Jeppe Tengbjerg er et navn, der allerede er trådt ind i massagens historie.Vil du vide mere om Jeppes arbejde, så følg ham tæt på alle digitale kanaler, hvor han har publiceret talrige artikler og relevante materialer.Hvis du er en massageterapeut interesseret i at blive endnu bedre, så deltag i konkurrencer eller uddannelser promoveret af Jeppe Tengbjerg.Drømmer du om at blive massør, så kontakt Jeppe Tengbjerg.
Rasmus BirkvigRasmus Birkvig
15:06 03 Nov 23
Super godt forløb hos Jeppe & Co. Kan kun varmt anbefale Tengbjerg Massørskolemvh Rasmus
Camilla RingCamilla Ring
11:57 03 Nov 23
Har taget flere både uddannelser og kurser hos Jeppe og har kun godt at sige om det. Jeg har været rigtig tilfreds og bruger hver dag, al min tillærte viden i min klinik ✨
Anne BreinbergAnne Breinberg
10:06 22 Sep 23
God skole med et bredt spektrum af sundhedsuddannelser - både enkeltstående og overbyggende.Jeg har tidligere taget massøruddannelsen og hvad dertil hører og er pt. i gang med zoneterapiuddannelsen.
js_loader

Tengbjerg Massørskole

Uddannelser til Massør, Zoneterapeut og Akupunktør  

Genveje

Kontakt

Certifikater