InspirationUddannelse

Hvad er Gua Sha?

Gua Sha er en tusind år gammel teknik hvor man skraber på huden for at fjerne gift- og affaldsstoffer, spændinger og smerter! Gua sha stammer fra Kina, og er en væsentlig del af Traditionel Chinese Medicine – hvorfor mange akupunktører også udfører behandlingen.

Gua sha er en folkemedicin hos kineserne, og man bruger teknikken når familiemedlemmer er ved at blive syge, fx ved forkølelse og influenza.

Gua betyder ”at skrabe” og Sha betyder ”røde pletter/rødmen”. Det er en særdeles effektiv behandling, som giver øjeblikkelig effekt. Redskabet man anvender til at skrabe, kan være hvilket som helst, som har en blød rund kant, fx et låg, en porcelænsske, en mønt. Mange bruger specielle Gua Sha redskaber, som er lavet af f.eks. horn eller jadesten.

Hvordan foregår behandlingen?

Princippet bag teknikken er, at du gentagne gange skraber på et oliesmurt hudområde med et Gua Sha redskab. Man skraber i en bestemt retning, og anvender akupunkturpunkter og meridianbaner.

Nogle steder vil huden blive hurtigt rød og ellers forsvinde igen lige efter. Men ofte vil der komme røde pletter nogle af de steder man skraber, og det er dér problemområderne ligger.

De røde pletter er et godt tegn, og viser, at man har været inde og tage fat i selve problemet.

Gua Sha virker ved at fremme den vitale energi ”Qi”, stimulere blodcirkulationen, fjerne stagneret blod og ophobninger. Når et område behandles ved gentagne ”skrab” opstår der et vakuum, som gør at toksisk væske trækkes ud til huden, fra kroppens underliggende væv.

Denne toksiske væske ses som ”Sha” eller de røde pletter som ses på huden efter en behandling. Jo mørkere pletterne er, jo mere gammelt stagneret blod har der været ved det område. De røde pletter forsvinder overraskende hurtigt, indenfor et par dage.

Behandlingen virker mod en lang række akutte eller kroniske degenerative sygdomme – såsom:

 • migræne
 • spændingshovedpine
 • piskesmæld
 • skulder- og rygsmerter
 • svimmelhed
 • nedsat immunforsvar
 • led problemer
 • bihulebetændelse
 • muse-arm, tennisalbue
 • stress
 • muskelsmerter, brystsmerter og meget mere.

Mit første møde med Gua Sha

Da jeg skulle på kursus i cupping terapi, var Gua sha også en del af kurset. Jeg vidste ikke hvad det var. Læreren begyndte at fortælle lidt om behandlingsformen og fortalte, at man skulle skrabe på huden med en genstand, for at få de her røde pletter frem.

Jeg synes det lød underligt og lidt ulækkert måske, og havde egentlig ikke lyst til lære teknikken. Jeg tog mig dog sammen, og fik prøvet behandlingen på egen hud, da vi skulle opdeles i grupper og afprøve på hinanden.

Og det var jeg glad for, jeg gjorde! Det føltes nemlig rigtig skønt! – og slet ikke smertefuldt, som det ellers ser ud. Behandlingen arbejdede godt i dybden og fjernede alle mine skulder-nakke smerter, som jeg har døjet med i mange år.

Jeg blev helt rød på øverste del af ryggen, og lignede ellers en der havde mødt et tæskehold. Men mærkerne forsvandt hurtigt – sammen med de smerter, spændinger og ophobninger, der havde siddet der i så mange år – og efter kun en enkelt behandling.

Efter at have mærket den store effekt ved hjælp af en relativ enkelt teknik, bliver den ofte anvendt til mine egne klienter med stor succes.

Kilde og forfatter: Af Emma Everine Keita, Biopat stud. og cuppingterapeut

På Tengbjerg Sundhedsuddannelser er Gua Sha en del af pensum i skolens akupunkturuddannelse. Læs mere her.

Det er også muligt at tage et Cupping kursus indeholdende Gua Sha. Læs mere her.

Gua Sha indgår også i skolens muskelterapiuddannelse. Læs mere her.

Du kan læse en anden spændende artikel om Cupping her.

Følg skolen på Facebook.

Tilmeld dig MassørNyt og gå ikke glip af noget!
Følg skolen På Instagram

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.