Historien bag den klassiske massage - Tengbjerg Massørskole
InspirationUddannelse

Historien bag den klassiske massage

Eventyrsøgende fægtelærer lagde fundamentet for vore dages massage

Den klassiske massage, også kaldet den svenske massage, har sit ophav fra gammel kinesisk gymnastik, medicinske gennembrud og en svensk fægtetræner. Siden 1800 tallet er den blevet videreudviklet og har spredt sig til hele verden.

 Tekst af Alexander Tengbjerg, Cand.mag. i historie og tekstforfatter

Per Henrik Ling (1776-1839) var en rejselysten svensker, der talte mange sprog og sågar havde deltaget i et søslag under danske faner. Men en kombination af økonomiske kvaler og et skrantende helbred tvang ham tilbage til Sverige, hvor han kastede sig over studiet af fægtningens kunst. Denne motionsgren havde ganske vidst sine fordele, men hjalp ikke på hans helbred. I forbindelse med træningen begyndte han, at udøve en række stræk og pres på dele af sin krop, hvor han følte smerter. Det hjalp ham ikke kun med at komme sig over ømme muskler, men på hans helbred som helhed.

Han så straks, at dette kunne hjælpe andre og begyndte at tage elever, samtidigt med han tilskyndede til mere videnskabelige undersøgelser af denne massage, samt dens fordele. Han kombinerede denne massageform med elementer fra blandt andet gammel kinesisk gymnastik og søgte at videnskabeliggøre sine studier af den således, at man kunne hjælpe så mange som muligt. I 1799-1804 var han i Danmark, hvor han underviste andre, der ligeledes var interesseret i kroppens velvære og gymnastik. Snart efter begyndte P. H. Lings elever at videreudvikle hans massageform.

Det var dog hollænderen Johann Georg Mezger, der navngav P. H. Lings metoder med franske navne. På dette tidspunkt var fransk det foretrukne sprog blandt det bedre borgerskab, og ved at oversætte navnene kunne massagen nemmere sprede sig blandt overklassen, hvilket var nødvendigt, hvis den skulle slå rod. Derfor er der i dag diskussion om, hvorvidt det er J. G. Mezger eller P. H. Ling, der er ophavsmand til, hvad der betegnes som den klassiske massage. Det kan ses på, hvorledes termen ”Svensk Massage”bruges i nogle lande, mens andre bruger udtrykket ”Klassisk Massage”. I England er termen ”Svensk Massage” mest anvendt, hvorimod man i Sverige bruger termen ”Klassisk Massage”.

Men uanset hvad er det denne massageform, der i dag også er den mest udbredte, der systematisk bliver undersøgt, forbedret og brugt til at lindre og helbrede sygdomme og smerter. Særligt i dag er den særdeles effektiv imod mange af de livstilssygdomme de fleste moderne mennesker i en vis udstrækning udsættes for. Den klassiske massage hjælper på stress, da psykisk stress og fysisk stress hænger uløseligt sammen. Selvom den blev udviklet i forbindelse med en sport som fægtning, hvoraf den naturligvis har en gavnlig effekt på sportsudøvere, virker den ligeså fremmende på folk, der er for inaktive:

– Den kan afhjælpe nogle af de smerter og komplikationer, et særligt stillesiddende arbejde kan medføre. Hvad de færreste måske ved er, at med en kyndig behandler, kan denne massageform hjælpe til lindringen af arvæv. Med en behandling før og efter en graviditet, vil eksempelvis strækmærker fremstå mindre synlige og huden vil overordnet hele sundere. Således udtaler den Annie Jensen, lægeeksamineret massør gennem mere end 20 år, fra Helse- og Idrætsklinikken i Lyngby.

Massageformen har under sin gradvise udvikling altid været målrettet mere end blot fysisk og psykisk velvære. Formålet var og er til dels stadig i dag, at den potentielt set kan forbedre helbredet mærkbart og kan sættes ind over for en række af vor dages allestedsnærværende livstilssygdomme.

Ovenstående massagemetoder kan opleves Ved DM i Massage og ved VM i Massage

Tilmeld dig Massørnyt og få løbende spændende artikler om inspirerende metoder og modtag udfordrende quizzer, samt historier fra ind og udland.

Følg skolens Facebook side og find mere inspiration.

Følg skolens Instagram og find mere inspiration.

Følg Dansk Massageforbund på LinkedIn og find mere inspiration.

Hvis du vil teste din viden om massage i Danmark, kan du gøre det her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du set vores anmeldelser?

Jeg har deltaget i IMA World massage Champs siden 2017, det er et must i juni-kalenderen hvert år. Besøg eller konkurrere!! København er også en fantastisk storbyferie.
Tereze BelkovaTereze Belkova
19:06 24 Apr 24
En fremragende skole, hvor du ikke kun kan lære forskellige massageteknikker, men også forbedre dine færdigheder. Et sted, der samler massageprofessionelle fra hele verden ved at arrangere VM i massage i Danmark.
Michael PedersenMichael Pedersen
21:24 05 Mar 24
Kæmpe stor ros for at afholde dm i massage 2024.Varm atmosfære, god energi og super godt tilrettelagt.En skole der brænder for at give eleverne, den bedst mulige uddannelse.Kan kun på det varmeste anbefale skolen.
Carsten AnderslundCarsten Anderslund
20:12 05 Mar 24
Carl NewburyCarl Newbury
11:28 29 Feb 24
Jeg har deltaget i Jeppes arrangementer i København siden 2017. VM i Massage er højdepunktet i mit års netværk med massageterapeuter fra hele verden. Godt gået Jeppe
csacco4csacco4
08:12 10 Feb 24
Indholdet var meget godt, og det samme var læreren. Kurserne er godt udført, meget godt forklaret med en god support. Jeg kan bare varmt anbefale til alle, der ønsker at udvide deres viden.
Maria FilatovaMaria Filatova
14:28 09 Feb 24
Et godt stykke arbejde er gjort for at promovere og udvikle massagekunst rundt om i verden! tak skal du have
Constantin RomanConstantin Roman
02:30 07 Jan 24
Jeg mødte Jeppe Tengbjerg for første gang ved det første World Massage Championship i 2017. Siden da har vi krydset veje mange gange, i forskellige samarbejder relateret til massageverdenen: internationale konkurrencer, danske konkurrencer, kurser, workshops, seminarer, masterclasses mv. . Her var Jeppe skaberen, arrangøren eller i det mindste var han en væsentlig faktor i dannelsen af disse værdifulde platforme for uddannelse, inspiration og promovering, for alle dem, der er involveret i massageverdenen, både som massageudbydere og som massageforbrugere.Jeppe har ydet et kæmpe bidrag til at fremme massageværdier i Danmark og verden. Der kunne siges meget om dette bidrag og om hans egenskaber som professionel og som person. Måske allervigtigst er, at Jeppe Tengbjerg er en inspiration og et forbillede. Han samler flittigt viden og erfaringer, hvorfra han skaber en kilde til ny viden og erfaring til andre og giver den videre.I dag er der allerede mange mennesker i verden, som har nydt godt af det kolossale arbejde, Jeppe konstant udfører. Jeppe er for mig et eksempel på flid, vedholdenhed og engagement.Jeg synes, at Jeppe Tengbjerg er et navn, der allerede er trådt ind i massagens historie.Vil du vide mere om Jeppes arbejde, så følg ham tæt på alle digitale kanaler, hvor han har publiceret talrige artikler og relevante materialer.Hvis du er en massageterapeut interesseret i at blive endnu bedre, så deltag i konkurrencer eller uddannelser promoveret af Jeppe Tengbjerg.Drømmer du om at blive massør, så kontakt Jeppe Tengbjerg.
Rasmus BirkvigRasmus Birkvig
15:06 03 Nov 23
Super godt forløb hos Jeppe & Co. Kan kun varmt anbefale Tengbjerg Massørskolemvh Rasmus
Camilla RingCamilla Ring
11:57 03 Nov 23
Har taget flere både uddannelser og kurser hos Jeppe og har kun godt at sige om det. Jeg har været rigtig tilfreds og bruger hver dag, al min tillærte viden i min klinik ✨
Anne BreinbergAnne Breinberg
10:06 22 Sep 23
God skole med et bredt spektrum af sundhedsuddannelser - både enkeltstående og overbyggende.Jeg har tidligere taget massøruddannelsen og hvad dertil hører og er pt. i gang med zoneterapiuddannelsen.
js_loader

Tengbjerg Massørskole

Uddannelser til Massør, Zoneterapeut og Akupunktør  

Genveje

Kontakt

Certifikater