Den palpatoriske undersøgelse
Palpation betyder ”at undersøge ved berøring af et organ eller et område på kroppen, som regel med et diagnostisk formål”.
Dette gøres af alle manuelle behandlere, det være sig massører, akupunktører og zoneterapeuter.
Det er en svær færdighed som involver:
- At lokalisere en struktur
- At være opmærksom på dens karakteristika
- At vurdere den tilstand eller kvalitet, så behandleren kan afgøre, hvordan der skal behandles.
De første to aspekter af palpation – at lokalisere kroppens strukturer og være opmærksom på dem – kræver et grundigt kendskab til funktionel anatomi og erfaring gennem velovervejet, konkrete øvelse.
Palpation omfatter alle sanser og kræver sensitive hænder og fingre, åbne øjne, lyttende øre, rolig vejrtrækning og et roligt sind. Behandleren skal til enhver tid være nærværende for at undersøge kroppen på denne måde.
De 3 palpationsprincipper:
- Gå frem i langsomt tempo
- Undgå at brug unødig pres (Du får faktisk mere ud af mindre)
- Fokuser din bevidsthed på det du mærker, med andre ord vær nærværende.
Den klassiske fejl
Når man begynder at palere/undersøge kroppen, er det måske ikke så nemt at finde tingene, som man ofte kunne ønske sig. En almindelig reaktion er at trykke hårdere og dybere med hænder og fingre; men i stedet for at presse ind i musklerne og det øvrige væv kan behandleren prøve ”at invitere vævene ind i sine hænder”. Blid kontakt gør hænderne sensitive; hvis man er for hårdhændet, bliver fingrene mere følelsesløse, og det kan blive en ubehagelig oplevelse for modtageren/klienten.
Selv dybliggende strukturer palperes bedst med et mildt pres. Paradoksalt nok skal ens berøring være langsommere og blidere, jo dybere man kommer ind i kroppen. I sidste ende er palpation af kroppens forskellige niveauer ikke et spørgsmål om pres, men om intention. Hvis man har en klar intention, når man søger de forskellige strukturer, bliver rejsen lettere og mere ubesværet.
Kilde: Anatomisk guide til bevægeapparatet.
Husk at ”Like” og dele for at inspirere andre eller måske gøre dine klienter opmærksomme på, hvad en massageterapeut er.
Læs om vores uddannelser til Massør og Sportsmassør
Tilmeld dig Massørnyt og få løbende spændende artikler om inspirerende metoder og modtag udfordrende quizzer, samt historier fra ind og udland.
Følg skolens Facebook side og find mere inspiration.
Følg skolens Instagram og find mere inspiration.
Prøv evt. en af skolens mange quizzer her.
Følg Dansk Massageforbund på LinkedIn og find mere inspiration.
Tilmeld dig DM i Massage her.