Den palpatoriske undersøgelse - Tengbjerg Massørskole
InspirationUddannelse

Den palpatoriske undersøgelse

Palpation betyder ”at undersøge ved berøring af et organ eller et område på kroppen, som regel med et diagnostisk formål”.

Dette gøres af alle manuelle behandlere, det være sig massører, akupunktører og zoneterapeuter.

Det er en svær færdighed som involver:

  1. At lokalisere en struktur
  2. At være opmærksom på dens karakteristika
  3. At vurdere den tilstand eller kvalitet, så behandleren kan afgøre, hvordan der skal behandles.

De første to aspekter af palpation – at lokalisere kroppens strukturer og være opmærksom på dem – kræver et grundigt kendskab til funktionel anatomi og erfaring gennem velovervejet, konkrete øvelse. 

Palpation omfatter alle sanser og kræver sensitive hænder og fingre, åbne øjne, lyttende øre, rolig vejrtrækning og et roligt sind. Behandleren skal til enhver tid være nærværende for at undersøge kroppen på denne måde.

De 3 palpationsprincipper:

  1. Gå frem i langsomt tempo
  2. Undgå at brug unødig pres (Du får faktisk mere ud af mindre)
  3. Fokuser din bevidsthed på det du mærker, med andre ord vær nærværende.

Den klassiske fejl

Når man begynder at palere/undersøge kroppen, er det måske ikke så nemt at finde tingene, som man ofte kunne ønske sig. En almindelig reaktion er at trykke hårdere og dybere med hænder og fingre; men i stedet for at presse ind i musklerne og det øvrige væv kan behandleren prøve ”at invitere vævene ind i sine hænder”. Blid kontakt gør hænderne sensitive; hvis man er for hårdhændet, bliver fingrene mere følelsesløse, og det kan blive en ubehagelig oplevelse for modtageren/klienten.

Selv dybliggende strukturer palperes bedst med et mildt pres. Paradoksalt nok skal ens berøring være langsommere og blidere, jo dybere man kommer ind i kroppen. I sidste ende er palpation af kroppens forskellige niveauer ikke et spørgsmål om pres, men om intention. Hvis man har en klar intention, når man søger de forskellige strukturer, bliver rejsen lettere og mere ubesværet.

Kilde: Anatomisk guide til bevægeapparatet.

Husk at ”Like” og dele for at inspirere andre eller måske gøre dine klienter opmærksomme på, hvad en massageterapeut er.

Læs om vores uddannelser til Massør og Sportsmassør

Tilmeld dig Massørnyt og få løbende spændende artikler om inspirerende metoder og modtag udfordrende quizzer, samt historier fra ind og udland.

Følg skolens Facebook side og find mere inspiration.

Følg skolens Instagram og find mere inspiration.

Skolens kursister fortæller om den palpatoriske undersøgelse

Prøv evt. en af skolens mange quizzer her.

Følg Dansk Massageforbund på LinkedIn og find mere inspiration.

Tilmeld dig DM i Massage her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du set vores anmeldelser?

Michael PedersenMichael Pedersen
21:24 05 Mar 24
Kæmpe stor ros for at afholde dm i massage 2024.Varm atmosfære, god energi og super godt tilrettelagt.En skole der brænder for at give eleverne, den bedst mulige uddannelse.Kan kun på det varmeste anbefale skolen.
Carsten AnderslundCarsten Anderslund
20:12 05 Mar 24
Carl NewburyCarl Newbury
11:28 29 Feb 24
Jeg har deltaget i Jeppes arrangementer i København siden 2017. VM i Massage er højdepunktet i mit års netværk med massageterapeuter fra hele verden. Godt gået Jeppe
csacco4csacco4
08:12 10 Feb 24
Indholdet var meget godt, og det samme var læreren. Kurserne er godt udført, meget godt forklaret med en god support. Jeg kan bare varmt anbefale til alle, der ønsker at udvide deres viden.
Maria FilatovaMaria Filatova
14:28 09 Feb 24
Et godt stykke arbejde er gjort for at promovere og udvikle massagekunst rundt om i verden! tak skal du have
Constantin RomanConstantin Roman
02:30 07 Jan 24
Jeg mødte Jeppe Tengbjerg for første gang ved det første World Massage Championship i 2017. Siden da har vi krydset veje mange gange, i forskellige samarbejder relateret til massageverdenen: internationale konkurrencer, danske konkurrencer, kurser, workshops, seminarer, masterclasses mv. . Her var Jeppe skaberen, arrangøren eller i det mindste var han en væsentlig faktor i dannelsen af disse værdifulde platforme for uddannelse, inspiration og promovering, for alle dem, der er involveret i massageverdenen, både som massageudbydere og som massageforbrugere.Jeppe har ydet et kæmpe bidrag til at fremme massageværdier i Danmark og verden. Der kunne siges meget om dette bidrag og om hans egenskaber som professionel og som person. Måske allervigtigst er, at Jeppe Tengbjerg er en inspiration og et forbillede. Han samler flittigt viden og erfaringer, hvorfra han skaber en kilde til ny viden og erfaring til andre og giver den videre.I dag er der allerede mange mennesker i verden, som har nydt godt af det kolossale arbejde, Jeppe konstant udfører. Jeppe er for mig et eksempel på flid, vedholdenhed og engagement.Jeg synes, at Jeppe Tengbjerg er et navn, der allerede er trådt ind i massagens historie.Vil du vide mere om Jeppes arbejde, så følg ham tæt på alle digitale kanaler, hvor han har publiceret talrige artikler og relevante materialer.Hvis du er en massageterapeut interesseret i at blive endnu bedre, så deltag i konkurrencer eller uddannelser promoveret af Jeppe Tengbjerg.Drømmer du om at blive massør, så kontakt Jeppe Tengbjerg.
Rasmus BirkvigRasmus Birkvig
15:06 03 Nov 23
Super godt forløb hos Jeppe & Co. Kan kun varmt anbefale Tengbjerg Massørskolemvh Rasmus
Camilla RingCamilla Ring
11:57 03 Nov 23
Har taget flere både uddannelser og kurser hos Jeppe og har kun godt at sige om det. Jeg har været rigtig tilfreds og bruger hver dag, al min tillærte viden i min klinik ✨
Anne BreinbergAnne Breinberg
10:06 22 Sep 23
God skole med et bredt spektrum af sundhedsuddannelser - både enkeltstående og overbyggende.Jeg har tidligere taget massøruddannelsen og hvad dertil hører og er pt. i gang med zoneterapiuddannelsen.
js_loader

Tengbjerg Massørskole

Uddannelser til Massør, Zoneterapeut og Akupunktør  

Genveje

Kontakt

Certifikater