Værd at vide om blodtryk og kredsløbet
Flere undersøgelser viser klar sammenhæng mellem massage, zoneterapi, akupunkur og reduceret blodtryk og puls hos såvel raske klienter, som klienter med forhøjet blodtryk. Om massage, zoneterapi og akupunktur kan anvendes i behandling af forhøjet blodtryk er dog endnu uklart.
Det store og det lille kredsløb
Vi kender kredsløbet som blod der cirkulerer gennem to separate systemer i kroppen til og fra sin centrale pumpe hjertet! Gennem det store kredsløb pumper hjertets venstre side friskt iltholdigt blod ud i kroppen. Formålet er at forsyne alt væv i kroppen med næringsstoffer og ilt, samt at fragte affaldsstoffer bort.
I det lille kredsløb, lungekredsløbet, pumper hjertets højre side iltfattigt blod til lungerne. Her tilføres blodet ilt og udskiller kuldioxid, før det returnerer til hjertets venstre halvdel, og cyklussen begynder på ny.
Variation i cirkulationen
Blodet flyder ikke med konstant hastighed i alle dele af kroppen. Hastigheden varierer med behovet for blod til et givent vævsområde på et bestemt tidspunkt. Når man løber, får lårmusklerne tilført ekstra blod på bekostning af andre organer, som f.eks. organerne i bughulen.
Når man fryser, flyder der mindre blod i blodårerne nær de kolde hudpartier, og mere blod flyder i de centrale blodårer for at bevare varmen. Modsat bliver huden blodrig, når man er overophedet.
Massage, zoneterapi og akupunktur kan øge blodgennemstrømningen, hvorved vævet iltes bedre og tilføres flere nærringsstoffer samt lettere kommer af med affaldsstoffer. Disse behandlingsformer kan formentlig også øge drænagen af et område ved, at der fjernes mere væske via såvel lymfesystemet som venerne. Herved reducerer man trykket i et område – hvilket giver en reduktion af smerter og en bedre fjernelse af affaldsstoffer.
Er du behandler så test dig selv af med disse quizzer: Kredsløbet og Lymfesystemet
Tengbjerg Sundhedsuddannelser tilbyder uddannelser inden for massage, zoneterapi og akupunktur. Læs om uddannelserne her.
Skolen har fundet inspiration til denne artikel fra Sundhed.dk og Politikens bog om massage.
Tilmeld dig Massørnyt og få løbende spændende artikler om inspirerende metoder og modtag udfordrende quizzer, samt historier fra ind og udland.
Følg skolens Facebook side og find mere inspiration.
Følg skolens Instagram og find mere inspiration.
Følg Dansk Massageforbund på LinkedIn og find mere inspiration.
Til denne artikel har jeg valgt en video med en særlig afslappet atmosfære, lavet af en af mine kursister.