Inspiration

Massage og hygiejne

I disse Corona virus tider giver det os anledning til at minde os massører, akupunktører og zoneterapeuter om at hygiejne er vigtigt da vi arbejder og rører ved mennesker hele tide i vores daglige arbejde. Nedenstående tekst er venligst lånt af Sundhedsstyrelsen.

God hygiejne er vigtig i både private hjem og på institutioner og arbejdspladser. Grundig håndvask er en effektiv måde at bryde smitteveje og opretholde god hygiejne, men også rengøring, tøjvask og håndtering af mad er vigtige.

Hygiejne er en betegnelse for metoder og rutiner til at opnå og opretholde renhed og sundhed ved at hindre smittespredning af bakterier og vira og forurening med snavs og uønskede kemiske stoffer.

God håndhygiejne er den mest effektive måde til at forhindre smittespredning af sygdom i vores samfund.

Husk håndhygiejnen

Håndhygiejne handler om at holde sine hænder rene, det vil sige fri for mikroorganismer (fx virus og bakterier), kemiske stoffer og andet almindeligt snavs. En god håndhygiejne er en af de vigtigste måder at bryde smitteveje på i hjemmet, i dagtilbud, på sygehuset og på andre arbejdspladser.

Sådan vasker du hænder:

 • Hænder og håndled fugtes, inden sæben kommes på
 • Sæben fordeles grundigt
 • Vask grundigt i minimum 15 sekunder, og husk fingerspidser, tommelfingre, mellemrum mellem fingrene samt håndrygge, håndflader og håndled
 • Skyl sæben af og dup hænderne helt tørre i et håndklæde/papirhåndklæde

Du bør vaske hænder:

 • Efter indkøbsture, afhentning i dagtilbud, ture med offentlig transport
 • Før og efter madlavning
 • Under madlavning, når der skiftes arbejdsgang, fx efter klargøring af grøntsager eller efter håndtering af kød
 • Før og efter spisning
 • Efter toiletbesøg
 • Efter host og nys i hånden og engangsserviet
 • Efter at have pudset næse
 • Efter at have skiftet ble eller pudset næse på dit barn
 • Efter sortering af vasketøj
 • Efter håndtering af affald

Hånddesinfektion med håndsprit (ethanolbaseret alkohol 70-85 % tilsat glycerol 1-3 %) kan bruges, når der ikke er adgang til vand og sæbe, og forudsat at hænderne er tørre og ikke er synligt snavsede

Du skal også være opmærksom på risikoen for smittespredning i det daglige:

 • Når du deler tastatur, dørhåndtag, telefon og andre fælles håndkontaktpunkter med kolleger, familie og andre
 • Husk, at smitte også kan overføres, hvis du gnider øjne med snavsede hænder
 • Nys eller host i et engangslommetørklæde eller i ærmet, så smitten ikke spredes til alle sider
 • Skån dine kolleger for smitte ved at blive hjemme fra arbejde, når du er syg med smitsom sygdom som influenza eller diarre

Rådgivning om hygiejne

Sundhedsstyrelsen rådgiver andre myndigheder om hygiejne og udarbejder overordnede nationale retningslinjer om hygiejne i forbindelse med særlige smitsomme sygdomme, f.eks. MRSA. Herudover udarbejder Sundhedsstyrelsen anbefalinger om hygiejne og miljø i dagtilbud og har udarbejdet en forebyggelsespakke om hygiejne til kommunerne med anbefalinger om udarbejdelse af hygiejnepolitik, organisering af infektionshygiejnen, nødvendig viden om hygiejne mv.

Styrelsen for Patientsikkerhed, Tilsyn og Rådgivning kan rådgive den kommunale sundhedstjeneste om hygiejne i forbindelse med udbrud af særlige smitsomme sygdomme i dag tilbud og på plejehjem. Ved behov for rådgivning om hygiejne i skoler og dagtilbud kontaktes den pågældende kommunes sundhedstjeneste, der kan indhente rådgivning hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

NB. Vidste du at Hygiejne kommer af navnet på den græske gudinde for sundhed Hygia og betyder læren om renlighed?. Ordet bruges også om at gøre eller holde rent. Det omfatter rutiner til opnåelse og opretholdelse af sundhed og renhed for mennesker, dyr og andre organismer.

Læs om vores uddannelser til Massør og Sportsmassør

Tilmeld dig Massørnyt og få løbende spændende artikler om inspirerende metoder og modtag udfordrende quizzer, samt historier fra ind og udland.

Følg skolens Facebook side og find mere inspiration.

Følg skoleleder Jeppe Tengbjerg på Instagram og find mere inspiration

Følg Dansk Massageforbund på LinkedIn og find mere inspiration.

Tilmeld dig DM i Massage her.

Prøv evt. en af skolens mange quizzer her: 1.hjælp

Har du lyst til at bruge din tid mere effektivt i corona- og/eller din ferietid så start på skolens Sundhedsfaglige Grunduddannelse.

Sundhedsfaglig grunduddannelse

Eller har du lyst til at tage et massage genopfriskningskursus online?

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.