Hvorfor skal man modtage Sportsmassage?
Sportsmassage kan spores tilbage i årtusinder til Grækenland og Rom. Faktisk har den berømte romerske læge Galen, ordineret massage til atleter før og efter træning for at forhindre skader og lindre smerter.
Moderne sportsmassage kan dokumenteres tilbage til de olympiske lege i 1924. Paavo Nurmi fra Finland vandt fem guldmedaljer i de olympiske løbekonkurrencer, og han angav årsagen til sin succes, de massagebehandlinger han modtog fra sin Massør.
Der er tre typer sportsmassage (nogle siger flere, og andre siger færre):
- Før konkurrence/kamp: Her gives en mere stimulerende massage, en mere hurtig og måske også mere overfladisk massage for at undgå dyb ømhed inden konkurrencen/kampen). Denne massage kan udføres op til 24 timer før en begivenhed eller blot et par timer før. Formålet er at vække nervesystemet og ”varme” musklerne op. Med hensyn til strækøvelser så vælger langt de fleste massører at udstrække i kort tid, igen for at ”vække” nervesystemet mere end at få det til at slappe af.
- Efter konkurrence/kamp: Her gives typisk en mere afslappende og dyb massage med rolige massageteknikker og lange udstrækningerne for at få både de overfladiske og de dybtliggende muskler til af slappe af. Dette kan ske umiddelbart efter kamp når kropstemperaturen er faldet til det normale eller timerne efter. Denne massage hjælper med at restituere atletens muskler og sind af.
- Vedligeholdelse: Vedligeholdelsesmassage skal gives når atleten ikke er i konkurrenceperioden og har en reduceret træningsmængde eller i atletens lavsæson. Her målrettes massagen mod de problemområder og de muskler der er de mest spidsbelastet inden for den specifikke sport. Massage bliver her brugt som forebyggelse.
Sportsmassage er i høj grad i familie med Fysiurgisk massage også kendt som Swedish massage/Classic massage i udlandet.
I Sportsmassage bruges massagegrebene Tapotement og Vibration i højere grad end ved Fysiurgisk massage. Desuden anvendes ledrotationer, oscillationer og MET – udstrækningsteknikker i langt højere grad end ved Fysiurgisk massage.
Også nyere teknikker som Myofacial release og massage med tørrer greb bliver brugt i forbindelse med Sportsmassage.
Læs mere om skolens Sportsmassøruddannelse her
Sportsmassage kan opleves Ved DM i Massage og ved VM i Massage
Tilmeld dig Massørnyt og få løbende spændende artikler om inspirerende metoder og modtag udfordrende quizzer, samt historier fra ind og udland.
Følg skolens Facebook side og find mere inspiration.
Følg skolen på Instagram og find mere inspiration.
Følg Dansk Massageforbund på LinkedIn og find mere inspiration.
Hvis du vil teste din viden om massage i Danmark, kan du gøre det her.