Hvad er kroppens bevægeapparat? - Tengbjerg Massørskole
InspirationUddannelse

Hvad er kroppens bevægeapparat?

Muskler, knogler og led sørger for, at kroppen har et samlet bevægeapparat som tillader fleksibilitet i bevægelserne. 

Alle bevægelser, inklusive bevægelser af kroppen selv og af organerne inde i kroppen, udføres af muskler. Musklerne kan udføre dette arbejde, fordi de består af væv, som kan trække sig sammen. 

Tværstribet muskulatur

Den viljestyrede muskulatur har et tværstribet mønster. Viljestyrede muskler, som dem vi har i armene og benene, er under bevidsthedens kontrol. De trækker sig kun sammen, når hjernen giver besked om det.

Ønsker du at bøje albuen, instruerer din hjerne biceps-musklen i overarmen i at trække sig sammen. Ønsker du at strække ud i albuen, giver din hjerne signal til biceps om at slappe af, mens triceps-musklen på bagsiden af overarmen instrueres i at trække sig sammen. 

Signalerne fra hjernen overføres via nervesystemet.

Udvalgte muskler

Glat muskulatur

De ikke-viljestyrede muskler mangler det tværstribede mønster. Den kaldes derfor for glat muskulatur.

De ikke-viljestyrede muskler, som dem vi har i hjertet og i fordøjelseskanalen, fungerer normalt uden for vores bevidstheds kontrol eller opmærksomhed. 

Omtalen af disse muskler indgår i beskrivelsen af de forskellige indre organer.

Knogle og knoglevæv

Skelettet består af 206 knogler. De virker hovedsageligt som et støttesystem for de forskellige dele af kroppen. 

Dertil er der nogle knogler som dækker og beskytter nogle af kroppens organer, fx:

  • Beskytter kraniet hjernen
  • Brystkassen og rygsøjlen skærmer
  • Hjerte
  • Lunger 
  • Til en vis grad organerne i øvre del af maven, som mavesæk, lever, milt og nyrer

Knogler er ikke livløse strukturer. Knoglevævet består af levende celler i et tæt netværk, som blandt andet består af mineralerne kalcium, fosfat og hydroxyapatit. 

Knoglestilladset fungerer delvist som et lager og forsyningsområde for disse mineraler. Midt inde i nogle af knoglerne er der en blød kerne (rød knoglemarv) som producerer blodceller. 

Led

Nogle knogler, såsom i kraniet, er bundet så tæt til hinanden, at der ikke er bevægelser mellem dem. Med led forstår vi normalt hængsellignende strukturer mellem naboknogler, som tillader bevægelser i forhold til hinanden, fx knæleddet.

Der er forskellige typer af led i kroppen. Hver enkelt af ryghvirvlerne kan kun bevæge sig lidt i forhold til nabohvirvlerne. Tilsammen giver dette alligevel tilstrækkelig fleksibilitet i rygsøjlen til, at vi kan bøje ryggen ganske meget. 

Fingreleddene er hængselsled, fordi de tillader bevægelser stort set kun i et plan – det vil sige, når du bøjer og strækker fingrene. 

Skulderleddende og hofteleddene består af et rundt ledhoved (kugleled), som bevæger sig i forhold til en ledskål. Det giver stor bevægelighed i mange retninger.

Hvert led er en kompliceret struktur. Det er bundet sammen på ydersiden med fibrøse bånd, ledbånd eller ligamenter. 

På indersiden af ledbåndene er der en kapsel, som består af bindevæv, som omgiver leddet. Indersiden af ledkapslen er beklædt af en tynd membran, synovia, som hele tiden producerer små mængder væske, der smører leddet. 

Der hvor knogleenderne mødes, er overfladen dækket med glat brusk.

Kilde: Sundhed.dk

Lær Anatomi og Fysiologi på RAB-Niveau. Tilmelding her.

Tilmeld dig Massørnyt og få løbende spændende artikler om inspirerende metoder og modtag udfordrende quizzer, samt historier fra ind og udland.

Tjek vores mange massagekurser på skolens hjemmeside www.tengbjerg.dk

Følg skolens Facebook side og find mere inspiration.

Følg også skolens Instagram og find mere inspiration.

Følg Dansk Massageforbund på LinkedIn og find mere inspiration.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du set vores anmeldelser?

Michael PedersenMichael Pedersen
21:24 05 Mar 24
Kæmpe stor ros for at afholde dm i massage 2024.Varm atmosfære, god energi og super godt tilrettelagt.En skole der brænder for at give eleverne, den bedst mulige uddannelse.Kan kun på det varmeste anbefale skolen.
Carsten AnderslundCarsten Anderslund
20:12 05 Mar 24
Carl NewburyCarl Newbury
11:28 29 Feb 24
Jeg har deltaget i Jeppes arrangementer i København siden 2017. VM i Massage er højdepunktet i mit års netværk med massageterapeuter fra hele verden. Godt gået Jeppe
csacco4csacco4
08:12 10 Feb 24
Indholdet var meget godt, og det samme var læreren. Kurserne er godt udført, meget godt forklaret med en god support. Jeg kan bare varmt anbefale til alle, der ønsker at udvide deres viden.
Maria FilatovaMaria Filatova
14:28 09 Feb 24
Et godt stykke arbejde er gjort for at promovere og udvikle massagekunst rundt om i verden! tak skal du have
Constantin RomanConstantin Roman
02:30 07 Jan 24
Jeg mødte Jeppe Tengbjerg for første gang ved det første World Massage Championship i 2017. Siden da har vi krydset veje mange gange, i forskellige samarbejder relateret til massageverdenen: internationale konkurrencer, danske konkurrencer, kurser, workshops, seminarer, masterclasses mv. . Her var Jeppe skaberen, arrangøren eller i det mindste var han en væsentlig faktor i dannelsen af disse værdifulde platforme for uddannelse, inspiration og promovering, for alle dem, der er involveret i massageverdenen, både som massageudbydere og som massageforbrugere.Jeppe har ydet et kæmpe bidrag til at fremme massageværdier i Danmark og verden. Der kunne siges meget om dette bidrag og om hans egenskaber som professionel og som person. Måske allervigtigst er, at Jeppe Tengbjerg er en inspiration og et forbillede. Han samler flittigt viden og erfaringer, hvorfra han skaber en kilde til ny viden og erfaring til andre og giver den videre.I dag er der allerede mange mennesker i verden, som har nydt godt af det kolossale arbejde, Jeppe konstant udfører. Jeppe er for mig et eksempel på flid, vedholdenhed og engagement.Jeg synes, at Jeppe Tengbjerg er et navn, der allerede er trådt ind i massagens historie.Vil du vide mere om Jeppes arbejde, så følg ham tæt på alle digitale kanaler, hvor han har publiceret talrige artikler og relevante materialer.Hvis du er en massageterapeut interesseret i at blive endnu bedre, så deltag i konkurrencer eller uddannelser promoveret af Jeppe Tengbjerg.Drømmer du om at blive massør, så kontakt Jeppe Tengbjerg.
Rasmus BirkvigRasmus Birkvig
15:06 03 Nov 23
Super godt forløb hos Jeppe & Co. Kan kun varmt anbefale Tengbjerg Massørskolemvh Rasmus
Camilla RingCamilla Ring
11:57 03 Nov 23
Har taget flere både uddannelser og kurser hos Jeppe og har kun godt at sige om det. Jeg har været rigtig tilfreds og bruger hver dag, al min tillærte viden i min klinik ✨
Anne BreinbergAnne Breinberg
10:06 22 Sep 23
God skole med et bredt spektrum af sundhedsuddannelser - både enkeltstående og overbyggende.Jeg har tidligere taget massøruddannelsen og hvad dertil hører og er pt. i gang med zoneterapiuddannelsen.
js_loader

Tengbjerg Massørskole

Uddannelser til Massør, Zoneterapeut og Akupunktør  

Genveje

Kontakt

Certifikater