Hvad er det bedste massagetidspunkt for idrætsudøvere?
Før fysisk aktivitet:
Hvis en idrætsudøver er meget nervøs og anspændt før en kamp/konkurrence kan overfladisk massage virke som en psykisk opladning.
Som led i en genoptræning kan der ligeledes være behov for at løsne en muskelgruppe på grund af stivhed, ømhed eller overspænding, inden man starter træningen.
Man skal dog være opmærksom på, at for kraftig massage kan nedsætte muskel- spændingen uhensigtsmæssigt meget,
så musklen i stedet for bliver “blød som smør”.
Under/imellem fysisk aktivitet
Efter opvarmning og inden den egentlige idrætsudøvelse kan der opstå ømhed eller spænding i enkelte muskelgrupper, og disse vil i så fald have gavn af løsnende massage.
Ved stævner med flere kampe eller øvelser / discipliner er det vigtigt ikke at blive kold og ikke at lade musklerne blive stive og ømme. Her vil massage være et godt redskab i kombination med overtrækstøj, strækkeøvelser og ned- og opvarmning. Ved stigende spænding og evt. truende kramper i en muskelgruppe under en konkurrence kan massage og manuel udspænding i mange tilfælde hjælpe og klare problemet her og nu. Det kan dog ikke løse det problem, at der overhovedet opstår kramper, den forebyggelse skal ligge i træningen.
Efter fysisk aktivitet
Efter nedvarmning og grundige strækkeøvelser kan der være ømme muskelgrupper, der har behov for at blive masseret. Ofte
vil det være infiltrationer fra de tidligere træningsdage, der stadig giver tiltagende ømhed. Massage vil her kunne løsne spæn- dingen og medvirke til at nedsætte ømhe- den. Dette sker måske ved en stimulering af øget blodgennemstrømning, hvorved ødemet fjernes, eller ved en stimulering af lokale dele af nervesystemet, der giver en akupunkturlignende smertestillende effekt. Der er som nævnt i dag ingen sikker viden om massagens virkningsmåde.
Skadebehandling
Endelig kan massage benyttes i behandlingen. Denne bør oftest først udføres 48 timer efter skadens opståen.
Kilde: Danmarks Idræts-Forbund
Her kan du se en gratis massagelektion af bagsiden af ben.
Og Her kan du så se en gratis massagelektion af forsiden af ben.
Tilmeld dig Massørnyt og få løbende spændende artikler om inspirerende metoder og modtag udfordrende quizzer, samt historier fra ind og udland.
Følg skolens Facebook side og find mere inspiration.
Følg skolens Instagram og find mere inspiration.
Følg Tengbjerg Sundhedsuddannelser på LinkedIn og find mere inspiration.
Hjælp Tengbjerg Sundhedsuddannelser med at vokse. Gennem vores mange gratis Quizzer, Artikler og Podcasts forsøger vi at hjælpe alle behandlere med at blive dygtigere. Giv os meget gerne en god anmeldes på Trustpilot og Google. På forhånd tak. Tryk på logoerne for at komme i gang.
Kære læser, du er meget velkommen til at svare på, kommentere på eller supplere artiklen med oplysninger. Brug nedenstående kommentarfelt.