Hvad er Cupping og Gua Sha?
Lær Cupping og Gua Sha i januar.
Cupping og Gua Sha er to af de mest brugte massageredskaber danske massører bruger.
Disse to redskaber bruges ved muskelspændinger og stagnationer i bindevævet som er skyld i rigtig mange lidelser i dagligdagen. Mest kendt er selvfølgelig spændingshovedpiner, og rygsmerter, men langt alvorligere er det, hvis man i lang tid går med en spænding, f.eks. i den ene side af kroppen. Så indretter resten af systemet sig på at kompensere for skævheden, og der opstår på lang sigt en overbelastning af knogler, brusk og led, hvilket giver ømhed, slid og måske inflammation, der videre leder til overbelastning af immunsystemet.
Når musklerne er spændte som hoppebolde og affaldsstofferne hober sig op, så har man brug for en virkelig dyb massageform til at afspænde og udrense kroppen. Cupping og Gua Sha kan være svaret. – Det er en ældgamle behandlingsmetoder, som kineserne har yderligere forfinet ved at kombinere den med akupunkturens systematiske syn på kroppens energibalancer.
Behandling med Cupping
Cupping foregår ved at “kopper” med undertryk placeres på meridianbaner og ømme områder på ryggen eller maven. Huden er først smurt med en god massageolie, så kopperne let kan trækkes langs meridianbanerne og massere de spændte områder, uden at der slipper luft ind. På udvalgte akupunkturpunkter kan kopperne få lov at sidde i f.eks. 5-10 minutter, så affaldsstofferne vise sig ved symptomer alle frigøres og stagnationer løsnes.
Hvor almindelig massage trykker musklerne og vævet sammen, virker cupping massage helt modsat ved at suge og udvide bindevævet, så blodcirkulationen stimuleres. Undertrykket i koppen skabes traditionelt ved at luften i koppen opvarmes med ild — derfor kaldes metoden også undertiden for “fire-cupping”. Det lyder dramatisk, men det drejer sig blot om lynhurtigt at opvarme luften inde i koppen før den sættes på huden. Da selve koppen forbliver kold, vil den hurtigt køle luften i koppen ned igen, så den trækker sig sammen og skaber det ønskede sug. I stedet for at bruge ild, kan man også bruge en kop med en gummibold, der klemmes sammen inden koppen sættes på. Denne metode er nok lettere at anvende, men rengøringen er vanskelig, og man får ikke varmevirkningen. Derfor anvender mange professionelle akupunktører ildkopper.
Gua Sha er en tusind år gammel teknik hvor man skraber på huden for at fjerne gift- og affaldsstoffer, spændinger og smerter! Gua sha stammer fra Kina, og er en væsentlig del af Traditionel Chinese Medicine – hvorfor mange akupunktører også udfører behandlingen.
Gua sha er en folkemedicin hos kineserne, og man bruger teknikken når familiemedlemmer er ved at blive syge, fx ved forkølelse og influenza.
Gua betyder ”at skrabe” og Sha betyder ”røde pletter/rødmen”. Det er en særdeles effektiv behandling, som giver øjeblikkelig effekt. Redskabet man anvender til at skrabe, kan være hvilket som helst, som har en blød rund kant, fx et låg, en porcelænsske, en mønt. Mange bruger specielle Gua Sha redskaber, som er lavet af f.eks. horn eller jadesten.
Behandling med Gua Sha
Princippet bag Gua Sha teknikken er, at du gentagne gange skraber på et oliesmurt hudområde med et Gua Sha redskab. Man skraber i en bestemt retning (f.eks. i muskelfibernes retning), eller man anvender akupunkturpunkter og meridianbaner.
Nogle steder vil huden blive hurtigt rød og ellers forsvinde igen lige efter. Men ofte vil der komme røde pletter nogle af de steder man skraber, og det er dér problemområderne ligger.
De røde pletter er et godt tegn, og viser, at man har været inde og tage fat i selve problemet.
Gua Sha virker ved at fremme den vitale energi ”Qi”, stimulere blodcirkulationen, fjerne stagneret blod og ophobninger. Når et område behandles ved gentagne ”skrab” opstår der et vakuum, som gør at toksisk væske trækkes ud til huden, fra kroppens underliggende væv.
Denne toksiske væske ses som ”Sha” eller de røde pletter som ses på huden efter en behandling. Jo mørkere pletterne er, jo mere gammelt stagneret blod har der været ved det område. De røde pletter forsvinder overraskende hurtigt, indenfor et par dage.
Næste Cupping og Gua Sha kursus finder sted den 13. januar og 20. januar 2020. Tilmeld dig her.
Cupping og Gua Sha indgår også i skolens muskelterapiuddannelse. Læs mere her.
Ved DM i Massageog ved VM i Massage kan man som regel opleve Cupping og Gua Sha behandlinger i forbindelse med massagen.
Tilmeld dig Massørnyt og få løbende spændende artikler om inspirerende metoder og modtag udfordrende quizzer, samt historier fra ind og udland.
Følg skolens Facebook side og find mere inspiration.
Følg skolen på Instagram og find mere inspiration.
Følg Dansk Massageforbund på LinkedIn og find mere inspiration