InspirationUddannelse

Hvad er akupunktur?

Akupunktur er en del af Traditionel Kinesisk Medicin (TCM). TCM er en flere tusind år gammel lægevidenskab fra Østen med eget diagnose- og behandlingssystem, der på mange måder adskiller sig fra den vestlige terminologi.

Akupunktur betyder behandling med nåle og er en holistisk afbalancerende behandlingsmetode. Dermed behandles hele kroppen/mennesket og ikke blot de enkelte symptomer. Hensigten med akupunktur er at skabe balance mellem Yin og Yang samt sørge for, at livsenergien (Qi) kan cirkulere frit og i de rigtige retninger i kroppens energibaner, meridianerne. Ubalance eller blokering i energibanerne kan medføre smerter eller sygdom.

Ved akupunkturbehandling indføres tynde, sterile engangsnåle i udvalgte akupunkturpunkter på kroppen. Punkterne har via energibanerne forbindelse til hele kroppen og dens funktioner. Herved stimuleres kroppens egen evne til at genoprette balancen og få kroppen til at fungere bedre.

Akupunkturens rejse til Europa

Vesten kendte intet til kinesisk medicin før det 17. århundrede. De første jesuitter missionærer blev af Ludvig den 14. sendt til Peking. Disse jesuitter missionærer var forbløffede over, hvad kinesiske læger afslørede for dem med slående beviser. Da de vendte tilbage til Europa, fortalte de om deres oplevelser.
Det var dem, der opfandt ordet akupunktur, fra det latinske acus = nål og punctura = punktur.

Først da man i 1977 opdagede, at akupunktur kunne stimulere dannelsen af endofiner i nervesystemet, godtog man inden for den vestlige medicin, at akupunktur kunne bevirke en smertestillende effekt, og det blev accepteret at anvende akupunktur over for smerter (Schjelderup, 1995). Schelderup skriver, at klinisk erfaring, såvel som omfattende klinisk og eksperimentel forskning både på mennesker og dyr, imidlertid viste, at smerter er en af flere fysiologiske parametre, akupunktur kan virke på.

WHO (Verdens Sundheds Organisationen) skriver følgende i deres rapport om akupunkturs virkning:

”I modsætning til mange andre traditionelle metoder til behandling, som har tendens til at være specifikke for deres nationale eller kulturelle kontekst, er akupunktur blevet brugt i hele verden, især siden 1970’erne. Til dato har moderne videnskabelige undersøgelser fastslået at akupunktur blandt andet har følgende virkninger”:

 • Inducerer analgesi (virker smertestillende)
 • Beskytter kroppen mod infektioner
 • Regulerer af forskellige fysiologiske funktioner

Derudover har WHO udarbejdet en liste hvori de beskriver de sygdomme/lidelser som akupunktur har en gavnlig virkning på:

Afhængighed af stimulanser, f.eks. tobak, narkotika samt medicin

Allergier, af forskellig slags

Astma samt bronkitis, hæshed samt hoste

Bi- og kæbehulebetændelse

Bivirkninger ved strålebehandling og/eller kemoterapi

Blodtryk, hyper- og hypotension

Diabetes, type 2

Fibromyalgi

Foster, vending af

Galdestensanfald

Gigtsygdomme i led og muskler

Hovedpine, migræne

Hudproblemer

 • Eksem
 • Helvedesild
 • Kløe
 • Uren hud

Immunsygdomme

Infertilitet, kvinder

Kredsløbslidelser

Kvalme og opkast, inkl. Graviditetskvalme

Mandlig seksuel dysfunktion

Mave- og tarmlidelser

 • Tyktarmsbetændelse
 • Mavekatar
 • Mavekramper
 • Mavesår
 • Forstoppelse
 • Diarré
 • Oppustethed

Menstruationssmerter (dysmenorré) og forstyrrelser inkl. PMS og PCO

Mælkeproduktion, mangel på.

Overgangsalder, hedeture mm.

De antagelser, der i dag foreligger om akupunkturens virkninger, peger på at akupunkturens virkningsmåde ikke er direkte symptomrettet, men snarere er multifakturiel. En antagelse som man støder på ikke kun i relation til akupunkturen, men også i relation til Zoneterapi og homøopatien.

Akupunkturmetoder

Akupunktur kan udøves på mange forskellige måder, hvor kropsakupunkturen er den mest udbredte.

Her vil akupunktøren sætte sterile engangsnåle i akupunkturpunkter på kroppen udvalgt specifikt efter klientens individuelle ubalance (sygdomme/symptomer). Derudover er der mange forskellige grene af akupunktur, som akupunktøren kan benytte. Herunder kan du se nogle af dem.

Auriculoterapi: Akupunktur der benytter punkter i ørerne

Cupping og Gua Sha: Arbejder med ”Kopper” som skaber undertryk og fremmer cirkulationen af Qi og Blod i og langs meridianerne.

Eciwo: Akupunktur som arbejder med punkter omkring rørknoglerne

Elektroakupunktur: Akupunktur hvor der sættes svag strøm til nålene

Laserbehandling: Forstærket lys der sendes igennem specifikke områder

Moxa: Udnyttelse af Gråbynke som antændes for at tilføre varme i akupunkturpunktet

NADA: 5 specifikke punkter i øret som bruges til behandlingen

Seven Star needling: Akupunktur hvor der benyttes et specielt redskab – en lille “hammer” til at skabe øget cirkulation I området.

Skalpakupunktur: Akupunkturnåle sættes I specifikke områder af hovedbunden

 Trigger-akupunktur: Akupunktur i muskulaturens spændte trigger-punkter.

Fra den 1/1 2007 blev det tilladt alle, såvel personer med som uden autorisation, at benytte nåleakupunktur i behandlingsmæssigt øjemed. (Lov nr. 451 af 22. maj 2006).

Akupunkturuddannelser kan nu tages flere steder i Danmark, blandt andet tilbyder Tengbjerg Massørskole i Næstved, også kendt som Tengbjerg Sundhedsuddannelser en akupunkturuddannelse. Læs mere her.

Kilder til artiklen: Praktiserende Akupunktører, Eva Brendstrup og Laila Launsø.

Tilmeld dig Massørnyt og få løbende spændende artikler om inspirerende metoder og modtag udfordrende quizzer, samt historier fra ind og udland.

Følg skolens Facebook side og find mere inspiration.

Følg skolens Instagram og find mere inspiration.

Følg Dansk Massageforbund på LinkedIn og find mere inspiration.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *