Hvad er Akupressur?
Akupressur er en af de ældste behandlingsformer der findes. Alle kender til at man refleksmæssigt trykker på en spændt muskel i et forsøg på at få den til at slappe af. Eller hvis man har slået sig, holder man sig på den kropsdel der har slået sig. Det er det enkelte princip i akupressur: der hvor man spænder, eller hvor det gør ondt, der trykker man og så forsvinder smerten eller spændingen i en eller anden grad.
Det viser sig næsten altid at disse områder er identiske med akupunktur-punkterne i Traditionel Kinesisk Medicin (TCM). Aku-punkterne er som sluser, og ved at trykke på dem kan behandleren (massøren eller akupunktøren) virke som slusemester og regulere energistrømmen. Hvis man lærer hvor akupunktur-punkterne befinder sig kan man trykke på det spændte eller ømme punkt sammen med andre punkter i andre dele af kroppen. På den måde kan man få en endnu større effekt i det område hvor problemet findes.
Således kan man påvirke praktisk taget alle lidelser i kroppen: Hovedpine, svimmelhed, spændinger, ondt i ryggen osv. Akupressur er også kendt for at kunne påvirke og dermed behandle de følelsesmæssige og mentale tilstande der giver sig et fysisk udslag. I TCM anser man fysiske, emotionelle og mentale tilstande som udtryk for en og samme energistrøm. Alt hænger sammen – Krop og sjæl i et.
Grundtanken i akupressur er, at hvis Qi’en (energien) flyder harmonisk i kroppen så er vi friske og har det godt. Når Qi af forskellige årsager kommer i ubalance, så får vi det dårligt og på sigt bliver vi syge eller bliver skadet. Qi er den energi der udvikles og flyder i kroppens meridianbaner. Disse energistrømme er særlig påvirkelige på visse specielle punkter. De kaldes Akupunkturpunkter.
Ved at trykke med fingrene på forskellige kombinationer af akupunkturpunkterne kan behandleren påvirke Qi’en i meridianerne. Dermed påvirkes alle dele af kroppen, dens funktion, dens emotionelle og mentale udtryk.
Kilde til artikel: Sven Algotsson
På Tengbjerg Sundhedsuddannelser er akupressur en del af pensum i skolens akupunkturuddannelse. Læs mere her.
Det er også muligt at tage et weekendkursus i Akupressur. Læs mere her.
Akupressur indgår også i skolens Zoneterapiuddannelse. Læs mere her.
Du kan læse en anden spændende artikel om Akupressur her.
Ved DM i Massageog ved VM i Massage kan man som regel opleve Akupressur.
Følg skolens Facebook side og find mere inspiration.
Følg skolens Instagram og find mere inspiration.