InspirationUddannelse

Gratis udstrækningslektion af skulderen og overarm

Skulderen består af knogle, ledbånd, sener og muskler, som forbinder armen med kroppen. De tre knogler, som udgør skulderleddet, er kravebenet (clavicula), skulderbladet (scapula) og overarmsknoglen (humerus). Skulderen har to led, som samarbejder for at sikre armens bevægelser. 

Skulder og overarmsmusklerne

Skuldermusklerne stabiliserer det meget bevægelige skulderled, idet skuldermusklerne ender i sener, der som en kyse omslutter ledhovedet. Herved trækker skuldermusklerne ledhovedet fast i ledskålen.

Skulderens muskler består af de store skuldermuskler, der kan ses udefra. De fungerer som de stærke muskler til skulderen. Under disse er der en muskelgruppe kaldet rotator cuff. Den består af fire små muskler, hvis funktion er at stabilisere og koordinere skulderbevægelserne, så de store muskler kan bruge deres kraft. Disse små skuldermuskler hæfter på skulderbladet og går ud og sætter sig fast omkring ledhovedet.

Såvel ledkapsel, sener, muskler og brusk kan blive beskadiget ved en overbelastning eller skade.

Overarmsmusklerne (Biceps og Triceps) henholdsvis bøjer og strækker albueleddet. Brystmusklen Pectoralis major trækker skulderen indad.

Se udstrækninger af udvalgte muskler her:

Tengbjerg Massørskole

Lidt ekstra anatomi

Akromioklavikularleddet, (AC-leddet), er et glideled mellem kravebenet og den yderste del af skulderbladet (acromion) og danner yderkanten på skulderen. AC-leddet gør det muligt for os at hæve armen op over hovedet. 

Humeroskapulærleddet, eller skulderleddet, er et kugleled. Kuglen er den øvre, afrundede del af overarmsknoglen, og ledskålen er den skålformede del af skulderbladet, kaldet glenoidal hulen, hvor kuglen passer ind. Leddet gør det muligt at bevæge armen i cirkulære bevægelser, både fremad og ud fra kroppen. 

Labrum er den brusk, som virker som stødpude mellem humerus-hovedet og glenoid. Denne brusk hjælper med til at stabilisere leddet. Rotator-cuffen er en gruppe på fire muskler, som holder overarmsknoglen på plads mod skulderbladet. Rotator-cuff-musklerne stabiliserer skulderleddet og hjælper til med rotation af armen. Rotator-cuff-musklerne er: Subscapularis, Supraspinatus, Infraspinatus og Teres minor.

To poselignende strukturer kaldet bursa befinder sig også i skulderen. Bursaen udskiller et glidemiddel, som nedsætter gnidningsmodstanden mellem de bevægelige dele i leddet. Tilsammen danner alle disse strukturer kroppens mest fleksible led.

Kilder: Alaris-Hamlet og Sundhed.dk

Husk at ”Like” og dele for at inspirere andre eller måske gøre dine klienter opmærksomme på, hvad en massageterapeut er.

Tilmeld dig Massørnyt og få løbende spændende artikler om inspirerende metoder og modtag udfordrende quizzer, samt historier fra ind og udland.

Følg skolens Facebook side og find mere inspiration.

Følg skolens Instagram og find mere inspiration.

Følg Dansk Massageforbund på LinkedIn og find mere inspiration.

Tilmeld dig DM i Massage her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *