InspirationUddannelse

Gratis udstrækningslektion af fod og underben

Selve fodens skelet består af 26 fodknogler, der holdes sammen af kraftige ledbånd (Bindevæv). Sammen med fodens muskler og sener danner knoglerne en fjedrende hvælving, der er i stand til at overføre legemets vægt til underlaget og afvikle bevægelsen.

Fodens skelet

Fodens skelet inddeles i fodrodsknogler, mellemfodsknogler og tæerne. Fodroden omfatter 7 store knogler, hvoraf hælbenet og rullebenet er de største. Foran rullebenet ligger det bådformede ben og foran hælbenet findes terningebenet, der sammen med 3 små kileben danner overgangen til mellemfodsknoglerne. De 3 kileben er via hver sit rodled forbundet med 3 mellemfodsknogler. De 2 yderste mellemfodsknogler danner rodled med terningbenet. De 5 mellemfodsknogler er via grundled forbundet med tåknoglerne. Der er i alt 14 tåknogler. De fordeler sig på 4 tæer med hver 3 knogler (grundstykke, mellemstykke og yderstykke) og storetåen med kun 2 knogler (grundstykke og yderstykke).

Fodens strække- og bøjesener løber på hhv. oversiden og undersiden af foden. Fodbuen holdes ved en stram bindehinde, der går fra undersiden af hælbenet ud under fodbuen.

En sund fod er kendetegnet ved: Normal bevægelighed i fodens knogler og i ankelleddet. 

Bevægeligheden mellem fodens knogler er meget vigtig, for at hele foden kan have kontakt med jorden uanset fodens stilling. Det er vigtigt for en god gang- og løbefunktion, at fodens bevægelser er stabile. På denne måde kan hjernen hele tiden forvente, at fodens bevægelser nu også er dem, som hjernen beder de relevante muskler om at udføre. Ledbåndene er her af afgørende betydning, fordi de binder knoglerne sammen. Hvis ledbåndene bliver ødelagt, kommer der ustabilitet mellem nogle af fodens knogler, og så kan hjernen ikke forstå de impulser, der 50 gange i sekundet sendes til hjernen om fodens stilling. Det kan medføre, at man falder. 

Endvidere vil ustabiliteten kunne føre til slidgigt i løbet af 10-20 år. Bevægeligheden i fodens led bliver mindre med årene, hvis ikke man sørger for at vedligeholde fodens bevægelighed ved træning og udstrækninger. Udstrækninger kan bestå i at man, uden sko på, bukker, strækker og spreder tæerne, samt bevæger alle led i foden og underbenet.

Her kan du som behandler se nogle af de mange udstrækninger som gavner klientens fod og underbens mobilitet.

Tengbjerg Massørskole

Som supplement kan du se udstrækninger af skinneben og læg muskulatur her.

Husk at ”Like” og dele for at inspirere dine kollegaer.

Tilmeld dig Massørnyt og få løbende spændende artikler om inspirerende metoder og modtag udfordrende quizzer, samt historier fra ind og udland.

Følg skolens Facebook side og find mere inspiration.

Følg skolens Instagram og find mere inspiration.

Følg Dansk Massageforbund på LinkedIn og find mere inspiration.

Tilmeld dig DM i Massage her.

Brug nedlukningen fornuftigt. Tilmeld dig skolens Elearnings kursus i Anatomi, Fysiologi og sygdomslære.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *