InspirationUddannelse

Gratis lektion i Meridiansystemet

Meridiansystemet er delt op i:

– 12 primære meridianer, der forbinder vores lemmer, de indre organer og hovedet.
– 2 centrale meridianer, hhv. midt foran- og bag på kroppen, kaldet Ren og Du.
– 6 Ekstra meridianer der udspringer fra ovenstående meridianer uden dog at have selvstændige akupunkturpunkter.

De 12 primære meridianer strækker sig ens i begge sider af kroppen og energien flyder igennem disse. De har et ydre forløb få millimeter under huden og et indre forløb dybere i kroppen hvor de flyder gennem hver deres organ. De er navngivet efter det organ de flyder gennem, f.eks. Lever-meridian, Lunge-meridian osv.

De er immaterielle og kan ikke ses – kan efter en vis træning sanses af de fleste.

Livskraften / Qi flyder bl.a. igennem dette system af Meridianbaner. Det er på disse Meridianbaner i deres ydre forløb, at Akupunkturpunkter findes og det er i disse, at Akupunktøren med nåle, påvirker dybt i kroppen.

Qi og Sundhed

Qi kan flyde trægt, være blokeret, stagneret, der kan være for meget/for lidt energi til organerne. Fritflydende Qi er lige så vigtigt som blodgennemstrømningen og Qi’s bevægelse fremmer blodets strømmen.
Vores Liv og sundhed afhænger af dem begge.

Bevægelse med Qi Gong

Når vi træner Qi Gong bevægelser, gør vi noget der enkelt og nemt styrker og balancerer Livskraften Qi, vi fremmer og vedligeholder et godt helbred.

I nedenstående kan man læse om syndromerne eller lidelser som rammer organerne og udvalgte videoer hvori man kan se diverse Bevægelser / Udstrækningsøvelser for de forskellige meridianer, bevægelser som vil gavne kroppen.

Lunge-meridian
Relationer: Lunger, bronkier, slimhinder, hud, kropsbehåring, tyktarm, næse, bihuler, svælg, luftrør og hals; smerter fortil i skulderled, skulderblad og arme samt væskeophobninger i ansigt, nakkestivhed og søvnløshed. Nedtrykthed, fortvivlelse og sorg. Lunge-meridianen er forbundet med tyktarmsmeridianen.

Tyktarms-meridian
Relationer: Tyktarm, endetarm, bronkier, lunger, hud, slimhinder. Sygdomme i mund, tunge, tænder, næse og bihuler. Ansigtsnerve (Trigeminus neuralgi), smerter i skuldre, nakke og arme. Depressioner, stress, følelsesmæssige problemer Tyktarmsmeridianen er forbundet med lunge-meridianen. Går du til en naturopath på grund af hyppige forkølelser, vil du sikkert opdage, at behandleren er lige så optaget af din fordøjelse. Og måske vil luftvejsinfektionerne først forsvinde, når problemer i fordøjelsen er i orden. Eller omvendt. 

Mave-meridian Relationer: Mavesæk, tolvfingertarm, bindevæv, lymfesystem, milt, bugspytkirtel. Fordøjelsesforstyrrelser, hoved- og nakkesmerter. Eksem og svamp på 2. tå og i lysken. Depression, stress, jalousi, mistænksomhed, forvirring og søvnløshed. Mave-meridianen er forbundet med milt-bugspytkirtel-meridianen.

Milt-bugspytkirtel-meridian
Relationer: Milt, bugspytkirtel, mave, bindevæv, lymfesystem, tyndtarm, thymus (brisselen, en vigtig del af vores immunforsvar), lever og lunge. Blodsygdomme, akutte infektioner, forgiftninger, diarre og forstoppelse. Underlivslidelser og ufrivillig vandladning. Årebetændelse, svamp og eksem på storetåen. Depression, stress, jalousi, mistænksomhed, forvirring og søvnløshed. Stor trang til søde ting. Svampeinfektioner, trøske hos småbørn. Milt-bugspytkirtelmeridianen er forbundet med mavemeridianen. Lidelser i disse meridianer er ifølge kineserne nøje forbundet til immunforsvaret og fordøjelsen. Ved et dårligt fungerende tarmsystem opstår der nemt infektioner.

Hjertemeridian
Relationer: Hjerte, tyndtarm, blodkar, blod, tunge, mental aktivitet. Smerte i venstre arm, kan ikke ligge på venstre side, tørst og tørhed i munden, nervøs ”tudse” i halsen, blødende tandkød. Følelsesmæssige problemer, mangel på kærlighed og opmærksomhed. Hjerte-meridianen er forbundet med tyndtarms-meridianen.

Tyndtarmsmeridianen
Relationer: Tyndtarm, tolvfingertarm, hjerte, blodkar, blod, tunge. Hævelser i ansigtet, problemer i endetarmen, nedsat hørelse, ansigtsnerve (Trigeminus neuralgi). Følelsesmæssige problemer, mangel på kærlighed og opmærksomhed. Tyndtarms-meridianen er forbundet med Hjerte-meridianen. Her er en af årsagerne til, at der kan opstå “nervøst hjerte”. Hvis du drikker kaffe i større mængder, påvirkes tyndtarmen. Via forbindelsen til Hjertemeridianen opstår der let galopperende hjerte. Så selv om lægerne sjældent kan stille en diagnose hos patienter, der lider af denne form for hjertebesvær, er det ikke ensbetydende med, at det blot er psykisk, som mange patienter får at vide. Stop med kaffen, og problemet ophører, medmindre der er en medicinsk årsag, som lægen selvfølgelig skal klarlægge. Vær også opmærksom på stressrelaterede symptomer.

Blæremeridian
Relationer: Blære, urinveje, kønsorganer, knogler, binyrer, rygsøjle, ører og øjne. Bihulebetændelse, hovedpine, gigtsygdomme, hæmorider, ufrivillig vandladning. Iskias, lumbago, rygsøjle- og nakkelidelser. Eksem og svamp ved 4. og 5. tå. Angst. Blære-meridianen er forbundet med nyremeridianen.

Nyremeridian
Relationer: Nyrer, blære, urinveje, kønsorganer, knogler, ører, hovedhår, øjne, binyrer. Smerter i hjerte og led, blodtryksforstyrrelser, væskeansamlinger, blodmangel, problemer med fordøjelsen, lidelser i skjoldbruskkirtlen. Seksuelle forstyrrelser. Eksem og svamp på fodsålen og i lysken. Angst og chok. Nyremeridianen er forbundet med blæremeridianen. At disse to meridianer er forbundet med hinanden, er mere logisk for os vesterlændinge end de andre meridianers forbundethed. Vær opmærksom på, at lidelser i ryg og nakke ofte skyldes blæremeridianen. Ved regulering af netop nyrer og blære vil rygproblemer muligvis forsvinde. Ophobning af affaldsstoffer i muskler og led, kan bedres betydeligt ved en god udrensning af kroppen.

Pericardium (Kredsløbsmeridian)
Relationer: Blodkar, hjerte, brystkasse, tunge, mave, kønsorganer. Menstruations-og hovedsmerter, smerter og spændinger i sædemusklen. Seksuelle forstyrrelser. Kredsløbsmeridianen er forbundet med meridianen for hormonsystemet – endokrin-meridianen (også kaldet trippel-varmeren).

Sanjiao (Endokrin-meridianen) (trippelvarmeren) – meridianen for hormonsystemet
Relationer: Hormonkirtler, thymus bugspytkirtel, mave, hjerte, øjne og ører. Tindingehovedpine, allergi, træthed, væskeansamlinger, fordøjelsesforstyrrelser, tennisalbue, seneskedehindebetændelse. Depression, rastløshed. Endokrinmeridianen er forbundet med kredsløbsmeridianen.

Galdeblæremeridian
Relationer: Galdeblære, bugspytkirtel, lever, øjne, muskler, nervesystem. Øresusen, bihulebetændelse, svimmelhed, nervesygdomme. Hofte-, knæ-, lænde-, og nakkesmerter. Tarmdysbioser, migræne og tindingehovedpine. Eksem og svamp på 4. og 5. tå og i lysken. Irritation, vrede, depression, stress. Galdeblæremeridianen er forbundet med levermeridianen.

Levermeridian
Relationer: Lever, galdeblære, bugspytkirtel, muskler, nervesystem, øjne. Hoved- og rygsmerter. Migræne, kvalme, synsforstyrrelser og opkastninger. Seksuelle forstyrrelser, ansigtsnervesmerte (Trigeminus neuralgi), tarmdysbioser, svamp og eksem på 1.og 2. tå. Irritation, vrede, depression, stress. Levermeridianen er forbundet med galdeblæremeridianen. Her ses er også en logisk forbindelse mellem to meridianer, set med vestlige øjne. Lever og galdeblære arbejder nøje sammen for en god fordøjelse, så bl.a. fedt bliver nedbrudt korrekt. Indestængt vrede giver ofte problemer i netop dette organpar.

Inspiration til artiklen: QiGongkurser.dk og SundForskning.dk.

Når du har kigget meridianerne igennem en ekstra gang kan du teste din viden her. Test dine meridianer 

Er du Akupunktør kan du teste din viden om Akupunkturpunkternes beliggenhed her. Test dine akupunkturpunkter

Tilmeld dig Massørnyt og få løbende spændende artikler om inspirerende metoder og modtag udfordrende quizzer, samt historier fra ind og udland.

Følg skolens Facebook side og find mere inspiration.

Følg skolens Instagram og find mere inspiration.

Følg Tengbjerg Sundhedsuddannelser på LinkedIn og find mere inspiration.

Hjælp Tengbjerg Sundhedsuddannelser med at vokse. Gennem vores mange gratis Quizzer, Artikler og Podcasts forsøger vi at hjælpe alle behandlere med at blive dygtigere. Giv os meget gerne en god anmeldes på Trustpilot og Google. På forhånd tak. Tryk på logoerne for at komme i gang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *