Inspiration

Zoneterapiens historie

“Zoneterapi er tilsyneladende en arketypisk form for terapi, der findes overalt på kloden. Ingen kultur kan hævde at have opdaget/udviklet zoneterapi, fordi forskellige former for arbejde på fødderne for at påvirke helbredet har været brugt siden tidernes morgen”. (Issel, 1993)

I mange lærebøger refereres det til at zoneterapi er en meget gammel behandlingsform, der har flere tusinde år gamle rødder tilbage i Kina samt andre lande i østen, de Nord- og Mellemamerikanske indianere og fra Egypten.

Zoneterapien tages op i USA

I stort set alle bøger om zoneterapi (Reflexology) fremhæves Dr. William Fitzgerald fra USA som den moderne zoneterapis fader. Fitzgerald var faktisk øre-, næse og halsspecialist og begyndte i 1913 at koncentrere sig om sin forskning i zoneterapi (Reflexology). Sammen med en anden læge Edvin F. Bowers, skrev han en række artikler, som i 1917 blev udgivet samlet i en bog med titlen “Zone Therapy” (Fitzgerald & Bowers, 1917).

Fitzgerald erfarede, at tryk på visse punkter på kroppen kunne forbedre funktionen af de indre organer og undertiden få smerter til at forsvinde. Hans arbejde blev kendt af Dr. Joe Shelby Riely (En kendt kiropraktor i 1920ernes USA). Riley og Massøren Eunice Ingham indledte et samarbejde, hvor de fokuserede på føddernes zoner.

Eunice Inghams bøger om zoneterapi kom til at danne grundlag for udviklingen af den zoneterapi der i dag anvendes i mange lande. De reflekszoner, som Eunice Ingham kortlagde på fødderne, er stort set identiske med de zoner, danske zoneterapeuter arbejder med i dag. Der er dog justeret lidt i forhold til størrelse og beliggenhed samt tilføjet nye zoner.

Zoneterapi kommer til Danmark

Hanne Marquardt som var en tysk heilpraktiker og sygeplejerske læste i 1958 Inghams bøger, hvorefter hun afprøvede metoden på sine patienter. Et studie, der overbeviste hende om, at foden er et “omstillingsbord” hvorfra der kunne udløses “fjernvirkninger”. For at uddybe sit kendskab til teknikken tog hun i 1967 til USA for at stå i lære hos Eunice Ingham, og herefter holdt hun kurser i zoneterapi (reflexology).

En af de første danskere, der deltog på hendes kurser var Grethe Schmidt, som oprettede den danske “Skolen for Reflexzonearbejde på foden” i 1972 – en skole, der var tilknyttet Marquardt’s skole i Tyskland.

Også Fysioterapeuten Lis Andersen og dansk-amerikaneren Jess Krull-Hansen bidrog til udviklingen ved at skrive bøger og give zoneterapi i Danmark.

Endelig udkom i 1982 den første bog i Danmark hvori zoneterapi blev sat i forbindelse med den kinesiske meridianteori skrevet af Solvejg og Per Lauborg. Siden da har kinesisk medicin været en integreret del af behandlingen for mange zoneterapeuter i Danmark som i andre lande.

Kilde: Zoneterapeutisk fagforståelse

Lær zoneterapi eller f.eks. akupunktur på Tengbjerg Massørskole i Næstved eller på Massørskolen-Fyn

Zoneterapiuddannelse

Tilmeld dig Massørnyt og få løbende spændende artikler om inspirerende metoder og modtag udfordrende quizzer, samt historier fra ind og udland.

Følg skolens Facebook side og find mere inspiration.

Følg Dansk Massageforbund på LinkedIn og find mere inspiration.

Følg skolen på Instagram og find mere inspiration.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *