Muskelskader eller ømhed?
For at svare på hvordan man skelner mellem ømme muskler fra skader, bliver man nød til at kigge på hvorfor muskler bliver ømme i det hele taget.
Reparationsproces
Enhver form for mere omfattende fysisk træning fører til, at nogle af muskelfibrene i muskulaturen nedbrydes. Dette er en del af træningsprocessen og nødvendigt for, at man skal kunne komme i bedre form. Musklerne vil gennemgå en reparationsproces efter en træningsøgning, så man på ny kan blive klar til nye aktiviteter. Efter en sådan reparation vil musklerne være lidt stærkere og lidt mere udholdende, end de var før træningen.
Ophobning af affaldsprodukter i musklerne
Når man træner, vil man ofte overstige, hvad man kalder den aerobe tærskel. Dette niveau siger noget om kroppens evne til at udskille affaldsstoffer fra nedbrydningsprocesser og forbrænding. Kommer man over denne tærskel, træner man såkaldt anaerobt. Man får da en ophobning af affaldsprodukter, fordi træningen har en sådan intensitet, at kroppen ikke formår at skille sig af med unødvendige stofskifteprodukter hurtigt nok.
Denne træningsform fører til, at musklerne stivner, og man får ikke det samme præstationsniveau som tidligere. Et typisk eksempel på dette er sprintere, som “stivner” på opløbssiden lige før målstregen. Musklerne syrer til, fordi der ophobes mælkesyre. En sådan ophobning af affaldsprodukter i muskulaturen vil føre til, at man føler sig øm og stiv dagen efter træning.
Altså skyldes ømme muskler både en reparationsproces og en øget mængde affaldsprodukter i musklerne. Ømheden er helt normal. Den varer for det meste kun en dag eller to, men kan i nogle tilfælde vare op til en uge.
Hvad kan Massørens klient gøre for at undgå ømme muskler?
Efter nogen tid med træning vil musklernes evne til at reparere sig selv forøges, og ømheden efter træning bliver mindre i omfang og varighed. Når man starter med at træne, vil man som regel ikke kunne undgå denne “stivhed” i den første tid. Men efter nogen tid, hvor man kommer i bedre form og musklerne bliver vant til træning, vil stivheden aftage mere og mere. Massage er derfor særlig vigtig startfasen af en optræning.
Der findes mange “eksperter” på dette område. Mange flere har egne teorier om, hvordan man kan undgå en sådan øm periode.
Udstrækning
De fleste siger, at udstrækning af musklerne efter træning forhindrer, at man bliver stiv. Dette er sandsynligvis ikke helt korrekt. Det er derimod vigtigt at strække ud for at opretholde bevægelighed i musklerne, hvilket kan forebygge skader senere.
Periode med rolige aktiviteter
Efter hård træning kan det være en god ide at have en periode med rolige aktiviteter, så kroppen kan fjerne en del af affaldsprodukterne. Aktive idrætsudøvere bruger ofte massage og varmebehandling.
For aktive motionister er en periode med stive og ømme muskler ofte kun en bekræftelse på, at man har trænet godt. De fleste synes, at dette hører med til træningen.
Hvordan skelner man ømme muskler fra skader i musklerne?
Ømme muskler efter træning er som nævnt ovenfor en normal reaktion, som er helt ufarlig. Ømheden forsvinder af sig selv efter nogle dage, og man bliver helt frisk igen.
Hvis man får skader i musklerne, vil disse ofte give stærke smerter samtidigt med, at bevægeligheden vil være betydeligt reduceret. Dette er en situation, som er direkte pinefuld og ikke kun øm og smertende. Smerterne vil ofte først blive mindre efter nogle dage. Ved mange typer af muskelskader vil man også få hævelse nær skaden, hvilket aldrig forekommer ved almindelige “træningssmerter”. Efter nogen tid med træning vil man let kunne mærke forskel på skades- og træningssmerter.
Inspirationen og kilder: Martin Lind og Sundhed.dk
Ovenstående bliver undervist på skolens Skadesterapikursus (for uddannede Massører) og uddannelse til Massør og Sportsmassør.
Lær navnene på nogle af de vigtigste muskler her:
Lær lidt om Kroppens bevægelser her:
Så er du klar til Næste Lektion.
Så er du klar til din første Muskel Quiz.
Tilmeld dig Massørnyt og få løbende spændende artikler om inspirerende metoder og modtag udfordrende quizzer, samt historier fra ind og udland.
Følg skolens Facebook side og find mere inspiration.
Følg skolens Instagram og find mere inspiration.
Følg Dansk Massageforbund på LinkedIn og find mere inspiration.