Hvad er muskelkrampe?
Dette spørgsmål får massøren ofte. Muskelkrampe er en pludselig, stram og intens smerte, som oftest forekommer på bagsiden af læggen (gastrocnemius) og baglåret (biceps femoris), samt på forsiden af låret (quadriceps).
Krampen kan variere i intensitet fra et let stik til uudholdelige smerter, og den kan vare fra nogle få sekunder til flere minutter. Krampen kan komme og gå flere gange, før musklen kan slappe af, og smerten forsvinder.
Hvad forårsager muskelkrampe?
Muskelkrampe opstår, når en muskel ufrivilligt og kraftigt trækker sig sammen, og muskelspændingen ikke ophører. Musklen kan ikke slappe af. Sandsynligvis skyldes det en unormal stimulering af musklen, men den eksakte mekanisme kender man ikke.
Muskelkrampe opstår oftere i udtrættet muskulatur, eller efter at man har siddet i samme stilling over længere tid. Dårlig form og træning/konkurrencer med høj belastning øger derfor sandsynligheden for, at muskelkrampe opstår. Utilstrækkelig udspænding kan muligvis også bidrage, herunder også massage.
Dehydrering
Dehydrering (væsketab) kan bidrage til krampe, særligt hvis væske- og salttabet (natriumklorid) er stort. Natrium er involveret i dannelse af nervesignaler, som får muskler til at trække sig sammen. Underskud af natrium og væske kan irritere musklerne og få dem til at trække sig sammen på en ukontrolleret måde.
Tab af mineraler
Muskelkrampe er også blevet tilskrevet tab af kalium og andre mineraler som kalcium og magnesium. Betydningen af dette er imidlertid usikker, da man kun taber lidt kalium, kalcium og magnesium under fysisk aktivitet. Underskud af disse mineraler er sjældent, da de forekommer i rigt omfang i kosten.
Det har været antydet, at magnesium “forskydes” i kroppen under fysisk aktivitet snarere end at gå tabt i sved. Derfor kan en ubalance mellem magnesium og andre mineraler (natrium og kalium, elektrolytter) være af betydning. Mere kendskab og forskning er nødvendigt på dette område.
Brug af kreatin
Brugen af kreatin har været forbundet med muskelkramper, baseret på personlige oplevelser hos idrætsudøvere. Der er lanceret en teori om, at kreatinladede muskelceller kan blive så fulde af kreatin og væske, at de kan sprække. Selv om teorien er interessant, så har forskerne ikke kunnet vise, at der er nogen forskel i forekomsten af muskelkrampe blandt brugere og ikke-brugere af kreatin.
Hvad er symptomerne på muskelkrampe?
Musklen i benet trækkes sammen og udløser stikkende smerter, indtil krampen løsnes.
Hvilke symptomer skal du være særlig opmærksom på?
Smerterne kan være intense, men trods dette skal man forsøge at slappe af og strække musklen langsomt.
Hvilken behandling er der?
Udspænding bidrager til at svække muskelkrampen og får musklen til at slappe af. Massage af området kan hjælpe til at lindre smerten.
Ved kraftige muskelkramper kan nedkøling/icing standse krampen og smerten.
Hvile og erstatning af væsketab kan også give lindring. Behandling med magnesium tabletter kan forebygge muskelkramper hos gravide men ikke muskelkramper efter sportsudøvelse.
Kan muskelkrampe være udtryk for noget andet?
Hos de allerfleste er muskelkramper en forbigående hændelse, som ikke fører til alvorlige problemer. Muskelkramper kan dog nogle gange være udtryk for en alvorligere medicinsk tilstand. Man bør derfor tage kontakt til læge, hvis muskelkramperne er svære, optræder regelmæssigt, ikke lader sig bedre med enkle tiltag, eller hvis de ikke er relaterede til åbenbare årsager, som udmattende fysisk aktivitet.
Hvordan kan man undgå muskelkrampe?
- Sørg for tilstrækkelig restitution. Hvil musklerne efter hård træning
- Øg din styrke og form. Stærkere, mere veltrænede muskler er mere modstandsdygtige over for udmattelse og derfor kramper. Vær forsigtig når du ændrer fart og intensitet, særligt mod slutningen af træningen. Udtrættede muskler behøver længere tid til at tilpasse sig ændret arbejdsbelastning
- Brug behageligt træningstøj, undgå tøj og sko som strammer
- Sørg for en god væskebalance under træning ved at drikke passende mængder med vand. Sportsdrikke er et godt valg, fordi de hjælper til med at erstatte salttab, særligt ved udtalt sveden. Man anbefaler normalt ikke brug af salttabletter. Dog, ved svære udholdenhedsbelastninger (maraton, triatlon) – særligt i varmt vejr og ved stort svedtab – kan det være nødvendigt med tilførsel af salt (natrium). Et natriumindtag på ca. 0,25-0,7 gram pr. time kan være påkrævet ved ekstreme belastninger, som varer længere end 3-4 timer. Det kan være i form af salt mad eller specialprodukter som elektrolytpulver eller tabletter, som tilfører kroppen salte, som erstatter det tabte salt.
- Sørg for løbende af få massage til at løsne de stive muskler.
Inspirationen og kilder: Sundhed.dk
Lær Fysiurgisk massage eller Sportsmassage på Tengbjerg Massørskole www.tengbjerg.dk
Tilmeld dig Massørnyt og få løbende spændende artikler om inspirerende metoder og modtag udfordrende quizzer, samt historier fra ind og udland.
Følg skolens Facebook side og find mere inspiration.
Følg skolens Instagram og find mere inspiration.
Følg Dansk Massageforbund på LinkedIn og find mere inspiration.