Hvad er Cupping og Gua Sha? - Tengbjerg Massørskole
InspirationUddannelse

Hvad er Cupping og Gua Sha?

Når musklerne er spændte som hoppebolde og affaldsstofferne hober sig op, så har du brug for en virkelig dyb massageform til at afspænde og udrense din krop. Cupping kan være svaret på dine bønner – det er en ældgammel behandling, som kineserne har yderligere forfinet ved at kombinere den med akupunkturens systematiske syn på kroppens energibalancer.

Cupping på Tengbjerg Massørskole

Vidste du følgende om Cupping?

1)    Der går ikke hul på huden ved kinesisk cupping, og det gør ikke ondt, ud over hvad man må forvente ved almindelig massage.

2)    Koppen skal være af tykt glas og have afrundede kanter, så den ikke skærer i huden, når man udfører massagen.

3)    Huden masseres først med en god massageolie — dels som en del af massagen, del så koppens undertryk ikke tabes.

4)    Cupping udføres hovedsagelig på ryggen og maven, men kan også anvendes på andre bløde områder f.eks. arme og ben.

Når problemerne breder sig

Muskelspændinger og stagnationer i bindevævet er skyld i rigtig mange lidelser i dagligdagen. Mest kendt er selvfølgelig spændingshovedpiner, og rygsmerter, men langt alvorligere er det, hvis man i lang tid går med en spænding, f.eks. i den ene side af kroppen. Så indretter resten af systemet sig på at kompensere for skævheden, og der opstår på lang sigt en overbelastning af knogler, brusk og led, hvilket giver ømhed, slid og måske inflammation, der videre leder til overbelastning af immun systemet.

Til gengæld vil alle disse kompensationsreaktioner aflaste den oprindelige kilde til problemerne, så den glider i baggrunden og måske slet ikke giver nogen mærkbare gener. Symptomerne på en spænding vil således ofte vise sig ved symptomer alle mulige andre steder end ved selve ondets rod. For at finde frem til problemernes kilde, må man derfor starte behandlingen der, hvor symptomerne viser sig. Når man retter op her, kan kroppen ikke længere kompensere for den oprindelige ubalance. Det forværrer ofte symptomerne flere andre steder, og først når ingen kompensation længere er mulig, vil den bagvedliggende ubalance kunne føles og erkendes.

Behandling med cupping

Cupping foregår ved at “kopper” med undertryk placeres på meridianbaner og ømme områder på ryggen eller maven. Huden er først smurt med en god massageolie, så kopperne let kan trækkes langs meridianbanerne og massere de spændte områder, uden at der slipper luft ind. På udvalgte akupunkturpunkter kan kopperne få lov at sidde i f.eks. 5-10 minutter, så affaldsstofferne vise sig ved symptomer alle frigøres og stagnationer løsnes.

Hvor almindelig massage trykker musklerne og vævet sammen, virker cupping massage helt modsat ved at suge og udvide bindevævet, så blodcirkulationen stimuleres. Undertrykket i koppen skabes traditionelt ved at luften i koppen opvarmes med ild — derfor kaldes metoden også undertiden for “fire-cupping”. Det lyder dramatisk, men det drejer sig blot om lynhurtigt at opvarme luften inde i koppen før den sættes på huden. Da selve koppen forbliver kold, vil den hurtigt køle luften i koppen ned igen, så den trækker sig sammen og skaber det ønskede sug. I stedet for at bruge ild, kan man også bruge en kop med en gummibold, der klemmes sammen inden koppen sættes på. Denne metode er nok lettere at anvende, men rengøringen er vanskelig, og man får ikke varmevirkningen. Derfor anvender mange professionelle akupunktører ildkopper.

Tør og våd cupping

Faktisk findes der to meget forskellige former for cupping: Tør cupping og den mere radikale våd cupping. Ved tør cupping går der ikke hul på huden— der er tale om en dybdevirkende massage af muskler og bindevæv. Våd cupping derimod er langt mere kontroversiel, hvor der skæres et lille hul i huden, så undertrykket fra koppen suger en smule blod ud. Våd cupping er en praktik, der kendes fra middelalderens dybt forfejlede “åreladninger” med blodkopper, som blev brugt mod snart sagt hvad som helst— endda blodmangel.

I en mere forfinet form bruges våd cupping i den muslimske “Hijama” tradition, som skulle være anbefalet af profeten selv. I England har Anisa Kissoon som den første fået Hijama godkendt som behandlingsform, og hun rapporterer, at blod udtrukket ved Hijama er blevet undersøgt af et uafhængigt, ikke-muslimsk laboratorium, som fandt det “svært giftigt og uegnet for et menneske”.

Våd cupping er imidlertid ikke godkendt i Danmark og praktiseres naturligvis ikke. Så når vi her taler om “Cupping”, er der altid tale om tør cupping.

Anvendelse af cupping

Når du kommer hos en professionel akupunktør, vil der blive stillet en diagnose ud fra det traditionelle kinesiske system, hvor forskellige elementer skal være i balance i kroppen. Diagnosen er helt individuel, og to mennesker, der tilsyneladende har samme symptomer, skal ikke nødvendigvis have samme behandling.

Når det er sagt, så er det klart, at cupping er mere egnet til lindring af nogle lidelser end andre. Det drejer sig især om:

1)    Lokale muskelspændinger

2)    Bindevævslidelser, som f.eks. appelsinhud

3)    Gammelt arvæv

4)    Stagnationslidelser og ophobning af giftstoffer i væv og væskesystemerne

5)    Lidelser, der behandles ved akupunkturpunkter i “undertilstand”, og som er tilgængelige for cupping (man kan ikke rigtigt sætte en kop på lilletåen eller i håret).

6)    Lidelser, hvor ovenstående er en del af en større sammenhæng, som f.eks. allergi

Cupping er velvære

En behandling med cupping kan oven i købet betragtes som rent velvære, idet behandlingen ud over at arbejde med din krops symptomer også føles behagelig og afslappende. Cupping er jo ikke bare en lindrende behandling — det er også en massageform.

Da cupping som oftest bruges på ryggen, vil du normalt ligge dejligt afslappet på maven på akupunktørens/massørens briks. Man skal tage sig god tid, for hvis dine muskler eller hud behandles for hurtigt, får de et “chok”, og så kan det være vanskeligt for kroppen at tage imod behandlingen bagefter. På samme måde som med almindelig massage, skal du selvfølgelig regne med, at det kan “gøre ondt på en god måde”, især de første gange, men allerede første gang vil følelsen typisk være en ren nydelse. Cupping tager ca. 20 minutter plus eventuelt tid til diagnose. Når du kommer hjem, vil du have brug for afslapning, og du skal drikke rigeligt med væske.

Erfaringer med cupping:

1)    En mand i 40’erne var ude for en alvorlig ulykke for en del år siden og har meget arvæv, der hvor han blev opereret. Cupping har lettet de mange gener, han har oplevet og givet ny og forbedret gennemstrømning i disse områder.

2)    En pige har problemer med selvværd og bliver mobbet. Hun opbygger spændinger i ryg og nakke, og bliver mere og mere krumbøjet. Cupping løsner spændingerne og åbner samtidig for, at hun bliver bevidst om sin situation — og hun får energi og overskud til at komme ud af sin situation. Hun får glæden tilbage.

Bivirkninger ved cupping:

1)    Du kan få “sugemærker’ som fortager sig i løbet af få dage

2)    Ved de første behandlinger kan der opstå ømhed som ved enhver anden massage.

3)    Hvis der i starten udrenses mange giftstoffer vil disse cirkulere i kroppen indtil de bliver udskilt. Det kan give midlertidig hovedpine og andre udrensningssymptomer.

4)    Hvis koppens kant fejlagtigt opvarmes kan man brænde sig på den. Det er kun luften i koppen, der skal opvarmes, mens selve koppen skal være kold, for hurtigt at opnå undertryk.

På Tengbjerg Sundhedsuddannelser har vi kurser i Cupping flere gange om året. Læs mere her: Cuppingkursus

Har du ondt? Så smør din hud ind i olie, og skrab med en porcelænsske indtil huden bliver helt rød – eller næsten mørkelilla! Lyder det mere som en tortur frem for en terapi? Læs videre og find ud af hvorfor Gua Sha er overraskende effektiv behandling mod alverdens problematikker.

En kinesisk folkemedicin

Gua Sha er en tusind år gammel teknik hvor man skraber på huden for at fjerne gift- og affaldsstoffer, spændinger og smerter! Gua sha stammer fra Kina, og er en væsentlig del af Traditionel Chinese Medicine – hvorfor mange akupunktører også udfører behandlingen.

Gua sha er en folkemedicin hos kineserne, og man bruger teknikken når familiemedlemmer er ved at blive syge, fx ved forkølelse og influenza.

Gua betyder ”at skrabe” og Sha betyder ”røde pletter/rødmen”. Det er en særdeles effektiv behandling, som giver øjeblikkelig effekt. Redskabet man anvender til at skrabe, kan være hvilket som helst, som har en blød rund kant, fx et låg, en porcelænsske, en mønt. Mange bruger specielle Gua Sha redskaber, som er lavet af f.eks. horn eller jadesten.

Hvordan foregår behandlingen?

Princippet bag teknikken er, at du gentagne gange skraber på et oliesmurt hudområde med et Gua Sha redskab. Man skraber i en bestemt retning, og anvender akupunkturpunkter og meridianbaner.

Nogle steder vil huden blive hurtigt rød og ellers forsvinde igen lige efter. Men ofte vil der komme røde pletter nogle af de steder man skraber, og det er dér problemområderne ligger.

De røde pletter er et godt tegn, og viser, at man har været inde og tage fat i selve problemet.

Gua Sha virker ved at fremme den vitale energi ”Qi”, stimulere blodcirkulationen, fjerne stagneret blod og ophobninger. Når et område behandles ved gentagne ”skrab” opstår der et vakuum, som gør at toksisk væske trækkes ud til huden, fra kroppens underliggende væv.

Denne toksiske væske ses som ”Sha” eller de røde pletter som ses på huden efter en behandling. Jo mørkere pletterne er, jo mere gammelt stagneret blod har der været ved det område. De røde pletter forsvinder overraskende hurtigt, indenfor et par dage.

Behandlingen virker mod en lang række akutte eller kroniske degenerative sygdomme – såsom:

 • migræne
 • spændingshovedpine
 • piskesmæld
 • skulder- og rygsmerter
 • svimmelhed
 • nedsat immunforsvar
 • led problemer
 • bihulebetændelse
 • muse-arm, tennisalbue
 • stress
 • muskelsmerter, brystsmerter og meget mere.

Mit første møde med Gua Sha

Da jeg skulle på kursus i cupping terapi, var Gua sha også en del af kurset. Jeg vidste ikke hvad det var. Læreren begyndte at fortælle lidt om behandlingsformen og fortalte, at man skulle skrabe på huden med en genstand, for at få de her røde pletter frem.

Jeg synes det lød underligt og lidt ulækkert måske, og havde egentlig ikke lyst til lære teknikken. Jeg tog mig dog sammen, og fik prøvet behandlingen på egen hud, da vi skulle opdeles i grupper og afprøve på hinanden.

Og det var jeg glad for, jeg gjorde! Det føltes nemlig rigtig skønt! – og slet ikke smertefuldt, som det ellers ser ud. Behandlingen arbejdede godt i dybden og fjernede alle mine skulder-nakke smerter, som jeg har døjet med i mange år.

Jeg blev helt rød på øverste del af ryggen, og lignede ellers en der havde mødt et tæskehold. Men mærkerne forsvandt hurtigt – sammen med de smerter, spændinger og ophobninger, der havde siddet der i så mange år – og efter kun en enkelt behandling.

Efter at have mærket den store effekt ved hjælp af en relativ enkelt teknik, bliver den ofte anvendt til mine egne klienter med stor succes.

Gua Sha kilde og forfatter: Af Emma Everine Keita, Biopat stud. og cuppingterapeut

Gua Sha er en del af skolens “Cupping kursus” Næste kursus er 21. september og 28. september 2020

Følg skolens Facebook side og find mere inspiration.

Følg skolens Instagram og find mere inspiration.

Du kan læse andre spændende artikler her.

Ved DM i Massage  og ved VM i Massage kan man som regel opleve Cupping Massage.

Herunder disse linjer kan du se et interview med Bo Stentoft som er ekspert i Cupping og Gua Sha og som underviser i begge dele på Tengbjerg Massørskole.

Underviser Bo Stentoft
Tengbjerg Massørskole

Cupping og Gua Sha udstyr kan blandt andets købes hos Acupunctureshop

Læs også GUIDE TIL RENGØRING SAMT DESINFEKTION AF KOPPER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du set vores anmeldelser?

Michael PedersenMichael Pedersen
21:24 05 Mar 24
Kæmpe stor ros for at afholde dm i massage 2024.Varm atmosfære, god energi og super godt tilrettelagt.En skole der brænder for at give eleverne, den bedst mulige uddannelse.Kan kun på det varmeste anbefale skolen.
Carsten AnderslundCarsten Anderslund
20:12 05 Mar 24
Carl NewburyCarl Newbury
11:28 29 Feb 24
Jeg har deltaget i Jeppes arrangementer i København siden 2017. VM i Massage er højdepunktet i mit års netværk med massageterapeuter fra hele verden. Godt gået Jeppe
csacco4csacco4
08:12 10 Feb 24
Indholdet var meget godt, og det samme var læreren. Kurserne er godt udført, meget godt forklaret med en god support. Jeg kan bare varmt anbefale til alle, der ønsker at udvide deres viden.
Maria FilatovaMaria Filatova
14:28 09 Feb 24
Et godt stykke arbejde er gjort for at promovere og udvikle massagekunst rundt om i verden! tak skal du have
Constantin RomanConstantin Roman
02:30 07 Jan 24
Jeg mødte Jeppe Tengbjerg for første gang ved det første World Massage Championship i 2017. Siden da har vi krydset veje mange gange, i forskellige samarbejder relateret til massageverdenen: internationale konkurrencer, danske konkurrencer, kurser, workshops, seminarer, masterclasses mv. . Her var Jeppe skaberen, arrangøren eller i det mindste var han en væsentlig faktor i dannelsen af disse værdifulde platforme for uddannelse, inspiration og promovering, for alle dem, der er involveret i massageverdenen, både som massageudbydere og som massageforbrugere.Jeppe har ydet et kæmpe bidrag til at fremme massageværdier i Danmark og verden. Der kunne siges meget om dette bidrag og om hans egenskaber som professionel og som person. Måske allervigtigst er, at Jeppe Tengbjerg er en inspiration og et forbillede. Han samler flittigt viden og erfaringer, hvorfra han skaber en kilde til ny viden og erfaring til andre og giver den videre.I dag er der allerede mange mennesker i verden, som har nydt godt af det kolossale arbejde, Jeppe konstant udfører. Jeppe er for mig et eksempel på flid, vedholdenhed og engagement.Jeg synes, at Jeppe Tengbjerg er et navn, der allerede er trådt ind i massagens historie.Vil du vide mere om Jeppes arbejde, så følg ham tæt på alle digitale kanaler, hvor han har publiceret talrige artikler og relevante materialer.Hvis du er en massageterapeut interesseret i at blive endnu bedre, så deltag i konkurrencer eller uddannelser promoveret af Jeppe Tengbjerg.Drømmer du om at blive massør, så kontakt Jeppe Tengbjerg.
Rasmus BirkvigRasmus Birkvig
15:06 03 Nov 23
Super godt forløb hos Jeppe & Co. Kan kun varmt anbefale Tengbjerg Massørskolemvh Rasmus
Camilla RingCamilla Ring
11:57 03 Nov 23
Har taget flere både uddannelser og kurser hos Jeppe og har kun godt at sige om det. Jeg har været rigtig tilfreds og bruger hver dag, al min tillærte viden i min klinik ✨
Anne BreinbergAnne Breinberg
10:06 22 Sep 23
God skole med et bredt spektrum af sundhedsuddannelser - både enkeltstående og overbyggende.Jeg har tidligere taget massøruddannelsen og hvad dertil hører og er pt. i gang med zoneterapiuddannelsen.
js_loader

Tengbjerg Massørskole

Uddannelser til Massør, Zoneterapeut og Akupunktør  

Genveje

Kontakt

Certifikater