InspirationUddannelse

Hvad er akupunktur og kinesisk medicin?

De fleste kender akupunktur og kinesisk medicin som noget der kan lindre muskel- og ledsmerter og eventuelt mildne kvalme og hedeture, men hvad er akupunktur egentlig?

Akupunktur har historisk sine rødder i kinesisk og taoistisk naturfilosofi og er her forklaret ud fra principperne om yin og yang. Ved at stimulere akupunkturpunkter med nåle, tryk, varme eller cupping forskellige steder på kroppen kan man ud fra denne teori finde frem til og genoprette energiubalancer i livsenergien Qi. Klassisk akupunktur anses af mange som en behandlingsmetode, som kan helbrede en lang række symptomer og sygdomme.

Tidens udvikling og videnskabelige fremskridt har dog medført et nyt syn på, hvornår akupunktur kan anvendes til at behandle lidelser og sygdomme. En tidssvarende behandling med akupunktur bør derfor baseres på en akupunktør der har en sundhedsfaglig grunduddannelse i moderne viden om sygdomme, symptomer og smerter. Dette forudsætter samtidigt en mere kritisk tilgang til de sygdomme/tilstande, der kan behandles med akupunktur.

Hvordan virker akupunktur?

Behandlingen foregår ved, at man stikker tynde nåle ind i hud og muskler. Her stimulerer nålene nerverne. Dette kan resultere i lokal øget blodgennemstrømning, og at man udskiller smertedæmpende hormoner. Endelig kan nålebehandlingen påvirke den mentale oplevelse af symptomer og smerter. Virkningen er langsomt indsættende. Man skal derfor behandles 6-12 gange, inden der er effekt. Den mere ”kinesiske” tilgang handler om at afbalancere Qi (kroppens energi) i meridianerne, som er de kanaler energien løber igennem. Her findes mange forskellige teorier om hvordan tingene hænger sammen og i hvilken rækkefølge/steder på kroppen nålene skal placeres.

Hvilke tilstande kan behandles med akupunktur?

Man anvender primært akupunktur til at behandle veldefinerede smertetilstande i muskler og led, migræne og spændingshovedpine. Man kan også anvende akupunktur til at forsøge at lindre kvalme i forbindelse med graviditet, samt kvalme, hedeture og andre gener relateret til kræft. Der laves kontinuerlig forskning på området, for at vi kan blive klogere på, hvornår akupunktur er gavnligt.

Hvordan foregår behandlingen med akupunktur?

Akupunkturpunkter eller trykfølsomme punkter, som er relateret til de symptomgivende områder, behandles med tynde nåle. Nålene stikkes enten nogle få millimeter ind i huden, eller op til nogle centimeter ind i musklerne. Behandlingen bør ikke gøre ondt. Den føles normalt som en let ømhed, trykkende eller sovende fornemmelse. Man anvender som regel 6-12 nåle, og behandlingen varer ca. 10-25 minutter. Efter 2-3 uger, svarende til 6 behandlinger, kan de positive effekter vise sig; symptomerne lindres, bevægelighed og nattesøvn bedres, og man har færre smerter.

Hvilke risici er der ved behandling med akupunktur? 

Der kan være bivirkninger ved behandling med akupunktur. Eksempelvis vil ca. 50 % af dem, som modtager akupunktur, føle sig trætte og få en kortvarig opblussen af symptomerne efter behandlingen. Man kan desuden få mindre blødninger ved indstiksstedet. I sjældne tilfælde kan man kortvarigt besvime. Ved inkompetent anvendelse kan der eksempelvis ske uheld, hvor lungerne punkteres. Behandling med akupunktur bør derfor undgås, eller anvendes med omtanke i følgende situationer:

  • Hvis man har angst for nåle (nålefobi)
  • Ved kronisk hævelse efter operation eller strålebehandling (lymfødem)
  • Ved blødersygdom eller brug af blodfortyndende medicin
  • Ved infektion eller inflammation efter operation
  • Ved øget eller manglende smertefølsomhed i forbindelse med nerveskader
  • Ved uklar eller manglende viden om årsagen til smerter eller symptomer

Inspirationen og kilder: Bjarne Rittig-Rasmussen  og Sundhed.dk

Lær Akupunktur eller zoneterapi på Tengbjerg Massørskole (Kursusstart mandag den 28. august 2023)

Under Coronanedlukningen lavede jeg et interview med Khatuna Urushadze den georgiske formand/kvinde for det georgiske akupunkturforbund .

Lektion/Podcast om akupunktur (på engelsk)

Tilmeld dig Massørnyt og få løbende spændende artikler om inspirerende metoder og modtag udfordrende quizzer, samt historier fra ind og udland.

Følg skolens Facebook side og find mere inspiration.

Følg skolens Instagram og find mere inspiration.

Følg Dansk Massageforbund på LinkedIn og find mere inspiration.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *