Sportsmassagens historie og formål
Sportsmassage har en historie, der spænder over det 20. århundrede og er blevet udviklet med det formål at støtte idrætsudøvere i deres træning, præstation og restitution.
I starten af det 20. århundrede var sportsmassage primært knyttet til skadebehandling og rehabilitering for idrætsudøvere. Pionerer som Jack Meagher og Therese Bertherat bidrog til udviklingen af teknikker, der fokuserede på at forbedre atletisk præstation og forebygge skader.
Formålet med sportsmassage er at optimere idrætsudøveres muskulære funktion og bevægelsesområde. Det involverer teknikker som strygninger, dyb vævsmassage og strækøvelser, rettet mod specifikke muskelgrupper og områder, der er belastede under idrætsaktivitet.
I dag er sportsmassage en integreret del af sportsmedicin og træningsprogrammer på alle niveauer. Udover at understøtte restitution og forebygge skader, bruges sportsmassage til at lindre muskelspændinger, forbedre fleksibilitet og fremme generel velvære hos idrætsudøvere.
Der er tre typer sportsmassage (nogle siger flere, og andre siger færre):
- Før konkurrence/kamp: Her gives en mere stimulerende massage, en mere hurtig og måske også mere overfladisk massage for at undgå dyb ømhed inden konkurrencen/kampen). Denne massage kan udføres op til 24 timer før en begivenhed eller blot et par timer før. Formålet er at vække nervesystemet og ”varme” musklerne op. Med hensyn til strækøvelser så vælger langt de fleste massører at udstrække i kort tid, igen for at ”vække” nervesystemet mere end at få det til at slappe af.
- Efter konkurrence/kamp: Her gives typisk en mere afslappende og dyb massage med rolige massageteknikker og lange udstrækningerne for at få både de overfladiske og de dybtliggende muskler til af slappe af. Dette kan ske umiddelbart efter kamp når kropstemperaturen er faldet til det normale eller timerne efter. Denne massage hjælper med at restituere atletens muskler og sind af.
- Vedligeholdelse: Vedligeholdelsesmassage skal gives når atleten ikke er i konkurrenceperioden og har en reduceret træningsmængde eller i atletens lavsæson. Her målrettes massagen mod de problemområder og de muskler der er de mest spidsbelastet inden for den specifikke sport. Massage bliver her brugt som forebyggelse.
Sportsmassage er i høj grad i familie med fysiurgisk massage også kendt som Swedish massage/Classic massage i udlandet.
I Sportsmassage bruges massagegrebene Tapotement og Vibration i højere grad end ved Fysiurgisk massage. Desuden anvendes ledrotationer, oscillationer og MET – udstrækningsteknikker i langt højere grad end ved Fysiurgisk massage.
BLIV SPORTSMASSØR Næste kursusstart for begyndere (14. august) og for uddannede massører (28. oktober)
Sportsmassage kan opleves Ved DM i Massage og ved VM i Massage
Tilmeld dig Massørnyt og få løbende spændende artikler om inspirerende metoder og modtag udfordrende quizzer, samt historier fra ind og udland.
Følg skolens Facebook side og find mere inspiration.
Følg skolens Instagram og find mere inspiration.
Følg Dansk Massageforbund på LinkedIn og find mere inspiration.
Hjælp Tengbjerg Sundhedsuddannelser med at vokse. Gennem vores mange gratis Quizzer, Artikler og Podcasts forsøger vi at hjælpe alle behandlere med at blive dygtigere. Giv os meget gerne en god anmeldes på Trustpilot og Google. På forhånd tak. Tryk på logoerne for at komme i gang.
Kære Læser, kommenter eller suppler gerne artiklen i nedenstående Kommentarfelt. På forhånd tak.